flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду долучилися до організованого Мін’юстом обговорення теми стосовно доступності судочинства

08 липня 2020, 17:35

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов,   заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи ВС – начальник правового управління Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Михайло Шумило та начальник відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови КЦС ВС Ілона Камінська взяли участь в онлайн-зустрічі, організованій експертною групою з питань правосуддя та кримінальної юстиції Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України.

Для обговорення із заінтересованими сторонами, яке відбулося 7 липня 2020 року, обрали тему «Доступність судочинства як необхідна складова справедливого та ефективного захисту прав та законних інтересів осіб».

У рамках цієї теми, зокрема, порушувалося питання стосовно нових касаційних фільтрів, запроваджених Законом України від 15 січня 2020 року № 460-IX «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ».

На запитання учасників заходу про наслідки запровадження цих змін Єгор Краснов зазначив, що робити якісь висновки поки що зарано, бо пройшло мало часу. До того ж, за його словами, карантинні обмеження, спричинені пандемією коронавірусу, призвели до зменшення кількості звернень до касаційної інстанції. Це зумовлено, зокрема, збільшенням тривалості розгляду справ судами першої та апеляційної інстанцій, оскільки сторони у справах звертаються із численними клопотаннями про відкладення чи перенесення розгляду справ через карантинні обмеження. «Очікуємо, що після послаблення карантинних обмежень кількість справ, які надходять до касаційної інстанції, значно збільшиться», – сказав суддя ВС.  

Стосовно самих норм, запроваджених зазначеним Законом, Єгор Краснов зазначив, що в них наявні певні неузгодженості щодо підстав для відкриття касаційного провадження, передбачених у ст. 287 ГПК України, та підстав для скасування рішень першої та апеляційної інстанцій і направлення справи на новий розгляд, визначених у ст. 310 ГПК України.

Також обговорювалося питання щодо судового збору, зокрема, висловлювалися думки про доцільність підвищення ставок збору, що допоможе вирішити проблему недофінансування судової системи і розвантажить суди через зменшення кількості звернень.

Ілона Камінська зауважила, що відповідно до ст. 130 Конституції України держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів. «Суд – це не підприємство, не приватна організація, яка має заробляти кошти на своє функціонування», – сказала вона. Натомість надходження від судового збору зараховуються до спеціального фонду і можуть витрачатися на покращення приміщень судів, поліпшення технологічних можливостей і не повинні компенсувати неналежне фінансування судової системи із державного бюджету. Тож, за словами доповідачки, не можна покладати обов’язок фінансування судочинства на громадян та обмежувати їм доступ до суду за рахунок підвищення ставок судового збору.

Крім того, під час зустрічі говорили про впровадження електронного судочинства. Ілона Камінська, зокрема, зазначила, що запроваджувати електронний суд краще поетапно, оскільки громадяни не чекають запуску ЄСІТС, а вже звертаються до суду в електронній формі. І відмова судів приймати такі документи з посиланням на відсутність ЄСІТС, в умовах карантинних обмежень, не сприяє доступу до правосуддя.

Доповідачка також розповіла, що багато громадян звертаються до КЦС ВС електронною поштою: надсилають і касаційні скарги, і клопотання, і звернення громадян. «Ми приймаємо ці документи, реєструємо їх. І в нас не виникає жодних проблем», – розповіла вона. «Працівники апарату не повинні підходити до питань електронного судочинства занадто формально, постійно чогось боятися. Треба брати на себе відповідальність і більше комунікувати з громадянами», – сказала представниця секретаріату КЦС ВС.