flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду беруть участь в онлайн тренінгу з права інтелектуальної власності

08 липня 2020, 15:49

6–10 липня 2020 року Центр вивчення комерційного права Queen Mary University of London проводить онлайн тренінг з права інтелектуальної власності (ІВ) та його застосування на основі міжнародного досвіду для українських суддів, які спеціалізуються на розгляді справ, пов’язаних із захистом права ІВ, кандидатів на посади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності та членів Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України.

Захід проводиться у рамках консультаційного проєкту з надання технічної допомоги у створенні та діяльності ІВ-суду в Україні (Ukraine CCLS IP Court Project) за участю провідних суддів, юристів-практиків, експертів та науковців у сфері ІВ з Великої Британії, Нідерландів, Німеччини, США та Італії.

Українськими партнерами тренінгу стали Верховний Суд та Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України.

З вітальним словом виступили Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, колишній Голова Верховного суду Великої Британії Лорд Ньюбергер, співголова проєкту «Спеціалізований суд з питань ІВ в Україні» д-р Ноам Шемтов, Перший заступник Голови Верховної Ради України (колишній заступник директора Національного офісу інтелектуальної власності) Руслан Стефанчук та заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов, який входить до складу судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством.

Богдан Львов у вступному слові, зокрема, зазначив, що побудова судів за принципом спеціалізації є найбільш прогресивною формою організації діяльності судової системи, оскільки створює необхідні передумови для їх ефективної діяльності, здійснення правосуддя на засадах верховенства права та надає додаткові гарантії справедливого правосуддя. Крім того, у світовій практиці спеціалізація судів розцінюється як засіб підвищення якості правосуддя, його доступності для населення та дієвості судової системи. Тому, на думку очільника КГС ВС, створення в Україні Вищого суду з питань інтелектуальної власності безумовно є позитивним і довгоочікуваним кроком, адже туди на конкурсній основі відбирають найбільш кваліфікованих спеціалістів у цій галузі – досвідчених суддів, патентних повірених та адвокатів.

«Доцільність концентрації в одному суді розгляду усіх справ, пов’язаних із захистом прав ІВ очевидна. Адже завдяки особливостям спеціалізованого суду забезпечується оперативність, економність та гнучкість процедури розгляду справ. На думку багатьох експертів, будь-яка спеціалізація виступає запорукою якості та ефективності роботи, а в судах – ще й додатковою гарантією професійного правосуддя. Це принципово важливо, в тому числі для іноземних інвесторів, і для інвестиційної привабливості України», – наголосив Богдан Львов.

Він також зауважив, що з урахуванням нинішніх високошвидкісних технологічних та суспільних трансформацій, що призводять до розвитку сфери ІВ, перед суддями нерідко постає завдання вирішення спорів з питань ІВ, які ще не унормовані законодавчо. В такому випадку саме судові рішення стають підґрунтям для розробки та прийняття відповідних законодавчих актів.

Богдан Львов подякував партнерам-організаторам за плідну співпрацю та висловив переконання, що реалізація подібних проєктів матиме позитивний результат і в подальшому сприятиме якіснішому захисту прав і законних інтересів правовласників на об’єкти ІВ в українських судах. 

Довідково. Ukraine CCLS IP Court Project стартував у 2018 році в Лондоні, розрахований на два роки, фінансується Good Governance Fund (GGF) Міністерства міжнародного розвитку і Міністерства закордонних справ Великої Британії та реалізується командою фахівців Центру вивчення комерційного права Queen Mary University of London.

У межах проєкту міжнародні експерти проаналізували правову базу, що регулює діяльність ІВ-суду, підготували рекомендації з використання найкращої світової практики та розробили міжнародну навчальну програму для майбутніх суддів ІВ-суду, яка зараз і реалізується. Після її закінчення учасники здаватимуть тести та будуть допущені до наступного 10-денного навчання у вересні. По закінченню другого етапу тренінгу та після вдалого проходження тестів учасники отримають відповідні сертифікати.