flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС взяв участь у вебінарі щодо міжнародного розшуку та міжнародного співробітництва під час кримінального провадження

07 липня 2020, 14:37

6 липня 2020 року відбувся вебінар «Міжнародний та міждержавний розшук. Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження», участь в якому взяв суддя Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Сергій Єремейчук, а також судді Вищого антикорупційного суду, місцевих загальних судів та працівники апарату цих судів.

Як експерт виступив в.о. начальника відділу міжнародних зв’язків управління міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора Олександр Коваленко. Він розповів про міжнародне співробітництво під час кримінального провадження. Зокрема, поінформував про специфіку однієї з форм міжнародного співробітництва – видачі особи (екстрадиції).

Представник Офісу Генпрокурора нагадав, що у ст. 541 КПК України є визначення терміна «видача особи (екстрадиція)» − це видача особи державі, компетентними органами якої ця особа розшукується для притягнення до кримінальної відповідальності або виконання вироку. Водночас міжнародні договори не містять визначення поняття, а лише фіксують зобов’язання сторін видавати осіб одна одній.

Екстрадиція включає: офіційне звернення про встановлення місця перебування на території запитуваної держави особи, яку необхідно видати, та видачу такої особи; перевірку обставин, що можуть перешкоджати видачі; прийняття рішення за запитом; фактичну передачу такої особи під юрисдикцію запитуючої держави.

Заступник директора департаменту – начальник управління міжнародної правової допомоги департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України Катерина Шевченко висвітлила питання щодо надсилання запитів про міжнародну правову допомогу та про виконання вироків. Вона розповіла про особливості складання та надсилання українськими судами зазначених запитів, адресованих іноземним компетентним органам.

Доповідачка вказала також на типові помилки запитів: наприклад, запити не відповідають вимогам міжнародних договорів та КПК України (запит не засвідчений підписом судді, у ньому немає гербової печатки, перекладу та ін.).

Учасники вебінару удосконалили знання про систему й механізми міжнародного співробітництва судів у кримінальних провадженнях, застосування суддями інструментів для отримання правової допомоги на території іноземної держави та про норми й практику з питань екстрадиції. Вони дізналися, як уникати помилок під час застосування положень розд. 9 КПК України «Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження» та відповідних міжнародних договорів України, ухвалення судових рішень у кримінальних провадженнях, пов’язаних з екстрадицією. Ішлося також про те, як забезпечити справедливий баланс між інтересами сторін захисту та обвинувачення при досягненні цілей правосуддя у справах, пов’язаних із міжнародним розшуком та екстрадицією.

Наприкінці заходу експерти відповіли на запитання слухачів, які стосувалися висвітлених тем.

Вебінар організовано Національною школою суддів України за підтримки програми USAID «Нове правосуддя».