flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася чергова онлайн-зустріч, присвячена розгляду практики податкових спорів КАС ВС

26 червня 2020, 14:53

Суддя-спікер судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів  Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ігор Олендер 25 червня 2020 року провів вебінар, присвячений розгляду практики податкових спорів КАС ВС. Захід організований Верховним Судом спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Асоціацією правників України.

Ігор Олендер висвітлив питання щодо строків звернення до суду в разі використання досудового врегулювання (адміністративного оскарження) рішень контролюючого органу та застосування пунктів 56.18, 56.19, 56.21 ст. 56 ПК України та ст. 122 КАС України.  Зокрема, звернув увагу на правову позицію судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС, висловлену в постанові Верховного Суду від 11 жовтня 2019 року у справі № 640/20468/18 (адміністративне провадження № К/9901/16396/19).

Суддя розповів про докази та доказування в податкових спорах, види доказів, їх властивості. Він зауважив, що належність та допустимість притаманні кожному доказу окремо, без їх наявності відповідний матеріал не може бути прийнятий як доказ. Висновок про допустимість доказу можливий лише після висновку про його належність з огляду на необхідність насамперед з’ясувати правову можливість використання певного матеріалу як доказу, що стосується предмета доказування у справі. Отже, і належність, і допустимість є необхідними для того, щоб доказ був прийнятий судом (отриманий, витребуваний).

Доповідач розповів також про правові висновки судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС у справах про проведення податкових перевірок, зокрема, щодо можливості оскарження податкових повідомлень-рішень, прийнятих за наслідками проведення виїзної перевірки платника податків з підстав протиправності призначення такої, за умови допуску посадових осіб контролюючого органу до проведення перевірки.

Звернув увагу суддя і на практику КАС ВС з розгляду справ щодо зупинення та відмови у реєстрації податкових накладних.

На завершення доповідач відповів на запитання, які надійшли від учасників вебінару.

Із презентацією Ігоря Олендера можна ознайомитися тут.

Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням https://youtu.be/xawzeKu54CE.