flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан незалежності судової системи у 2019 році обговорили на презентації Щорічної доповіді ВРП

26 червня 2020, 12:29

24 червня 2020 року відбулося фахове онлайн-обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні». Захід організовано спільно ВРП і проєктом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини».

Відкриваючи захід, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва РЄ Ханне Юнкер запевнила, що Рада Європи продовжує уважно слідкувати за ходом судової реформи в Україні та готова й надалі надавати свою експертну підтримку на шляху до подальшого вдосконалення українського законодавства в цій частині.  Вона також висловила сподівання, що фахове обговорення Щорічної доповіді ВРП із залученням широкого кола учасників матиме вагоме значення у зміцненні незалежності судової системи в Україні.

Заступниця Голови Офісу РЄ в Україні Олена Литвиненко зазначила, що Доповідь ВРП є ефективним і дієвим інструментом для захисту суддівської незалежності та висвітлює головні проблемні питання, які визначають ступінь втручання в діяльність судів і суддів та є показником того, наскільки піддається спробам посягання незалежність суддів в Україні. Аналіз поточної ситуації подій та заходів, що відбуваються в судовій системі, який надає ВРП, є важливим для РЄ у прийнятті нею рішень стосовно України, зокрема, Комітетом міністрів Ради Європи та Венеційською комісією.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко наголосив, що Доповідь ВРП з питань забезпечення стану незалежності суддів в Україні є не лише формальним заходом, який визначено законом, але й виконує роль комплексного універсального інструменту, що включає інформаційній, аналітичний, моніторинговий компоненти. Зокрема, значну увагу у Доповіді відведено питанням законодавчого регулювання стану суддівської незалежності та тим новелам, які покликані внести зміни до ключових питань організації судової системи в Україні.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зауважила, що Доповідь ВРП дозволяє на системному рівні усвідомити виклики, які стоять перед судовою системою, визначити, чи є поступальні зміни в подоланні системних проблем, та окреслити плани на майбутнє. Голова ВС виокремила основні загрози незалежності, які повстали перед судовою системою у 2019 році, серед яких: руйнація ВККС, що посилила, з-поміж іншого, кадровий голод в судах і надмірне навантаження на суддів, та проблеми з фінансуванням. Більшість із вказаних викликів продовжують негативно впливати на судову систему і сьогодні, спричиняючи  серйозну шкоду авторитету судової влади.

«Ми відстоюємо незалежність як на політичному рівні щодо утвердження судової системи як незалежної гілки влади, так і на рівні кожного конкретного судді, маючи на увазі як забезпечення суддівських гарантій, так і убезпечення від тиску, який все ще присутній у діяльності судді», – запевнила Голова ВС.

Керівник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права РЄ Павло Пушкар виступив із доповіддю щодо забезпечення структурної незалежності судової влади через процедуру виконання рішень ЄСПЛ у групі справ «Олександр Волков проти України». 

Член ВРП Олексій Маловацький презентував Щорічну доповідь та детально розповів про системні зміни, що відбулися у судовій системі протягом 2019 року, зокрема: початок роботи ВАКС, законодавчі зміни у сфері системи правосуддя, стан кадрового забезпечення судів, організацію роботи новоутворених судів, кваліфікаційне оцінювання суддів, забезпечення належної охорони судів та суддів, впровадження ЄСІТС та ін. У Доповіді також наведено ґрунтовний аналіз окремих випадків втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

Міжнародна та національна експертки РЄ Діана Ковачева та Ірина Кушнір проаналізували відповідність Щорічної доповіді за 2019 рік стандартам та рекомендаціям РЄ, її роль в контексті виконання рішень ЄСПЛ у групі справ «Олександр Волков проти України» та надали рекомендації щодо заходів, необхідних для посилення незалежності та неупередженості судової влади в контексті цієї доповіді.

Верховний Суд у фаховому обговоренні Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» також представляли голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов та голова Касаційного цивільного суду у складі ВС Борис Гулько, керівник апарату ВС Ольга Булка, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім  Бабанли, начальник відділу міжнародно-правового співробітництва ВС Ліна Губар.

З Щорічною доповіддю Вищої ради правосуддя «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік» можна ознайомитися за посиланням: bit.ly/2VfxMVx.