flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівники судових органів влади обговорили потреби у зв’язку з пандемією COVID-19

23 червня 2020, 13:51

22 червня 2020 року відбулася онлайн-конференція «Потреби судових інституцій України в зв’язку з пандемією COVID-19 та потенційна допомога з боку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)». Організатори заходу – Вища рада правосуддя у співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в межах програми «Нове правосуддя».

Конференція об’єднала представників судових органів влади з метою обговорення викликів та загроз для судової системи України, спричинених епідеміологічною ситуацією в світі. Учасники заходу окреслили потреби судових інституцій і визначили потенційні напрями допомоги Агентства США з міжнародного розвитку.

Верховний Суд представили Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Андрій Жук та суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Юрій Чумак.

Валентина Данішевська поінформувала про стан здійснення правосуддя та роботу Верховного Суду в умовах загальнодержавного карантину, розповіла про нові методи та інноваційні підходи до роботи, застосовані з метою забезпечення сталості перебігу судового процесу. Також Голова ВС наголосила на важливості дотримання балансу між громадською безпекою і здоров’ям та правами і свободами людини, зокрема правом на судовий розгляд упродовж розумного строку та правом на доступ до суду.

Суддя КАС ВС Андрій Жук коротко ознайомив з особливостями організації роботи та розгляду справ адміністративними судами під час пандемії. Серед основних проблем він зазначив, зокрема, використання органами влади обмежувальних заходів як способу затягування розгляду справ; обмеження роботи служби поштового зв’язку як перешкоду належному повідомленню осіб про судовий розгляд; недостатнє фінансування судів, у т. ч. на відправлення судової кореспонденції.

Голова ВРП Андрій Овсієнко розповів про знакові рішення ВРП, прийняті у період загальнодержавного карантину. Вони стосуються внесення змін до бюджету та змін до процесуальних кодексів з метою належного здійснення правосуддя. Зокрема, йшлося про зміни процесуальних строків, врегулювання питання щодо режиму відеоконференцзв’язку в судових засіданнях, прискорення роботи над ЄСІТС, розблокування кадрових процесів у місцевих судах тощо.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук наголосив на безперервності процесу суддівської освіти та на ключових напрямах підготовки суддів усіх рівнів як під час карантину, так і в нормальних епідеміологічних умовах. Актуальними напрямами навчання, на думку ректора НШС, наразі є ті, що стосуються ролі судів в умовах COVID-19, управління стресом, медіації, а також забезпечення єдності судової практики та зміни в процесуальному законодавстві.

Керівник Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні та Білорусі Томас Вайт зазначив про важливість надання підтримки судам України у боротьбі із коронакризою.

Девід Вон, керівник програми USAID «Нове правосуддя», наголосив на важливості дотримання балансу між обмежувальними заходами та правами людини, а також на необхідності комунікації з громадськістю. Він звернув увагу і на впровадження електронного документообігу та судового процесу, пріоритетність онлайн‑навчання для суддів та працівників апарату, на значущість міжнародної і внутрішньої допомоги судовим інституціям в Україні.

У конференції також взяли участь представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Вищого антикорупційного суду, Служби судової охорони та Ради суддів України.