flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС долучився до роботи над положеннями про забезпечення екологічних прав Національної стратегії у сфері прав людини

22 червня 2020, 16:12

19 червня 2020 року судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська та Григорій Мачульський взяли участь в організованій Міністерством юстиції України робочій онлайн-нараді під головуванням заступниці Міністра з питань європейської інтеграції Валерії Коломієць  щодо обговорення проєкту Указу Президента України «Про внесення змін до Указу Президента України від 25 серпня 2015 року № 501/2015 «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини» та включення до нього положень про забезпечення екологічних прав.

Заступниця Міністра Валерія Коломієць наголосила на актуальності зазначеної проблематики та зауважила, що визначення на загальнодержавному стратегічному рівні пріоритетних напрямів у сфері гарантування та забезпечення екологічних прав і впровадження механізмів для поліпшення ситуації щодо захисту навколишнього середовища безпосередньо впливає на дотримання прав людини. З огляду на нові виклики Міністерство вважає за необхідне розглянути питання про включення до проєкту Указу нового стратегічного розділу – «Забезпечення екологічних прав».

Розроблений Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України проєкт розділу «Забезпечення екологічних прав» був запропонований  учасникам наради для обговорення.

Суддя КГС ВС Ганна Вронська запропонувала доповнити підрозділ щодо стратегічної мети, зазначивши й про покращення доступу до правосуддя з екологічних питань, та підтримала загалом включення нового розділу до Національної стратегії у сфері прав людини. Суддя КГС ВС Григорій Мачульський також схвально оцінив ініціативу Міністерства щодо розроблення положень про забезпечення екологічних прав та їх включення до Стратегії.

Учасники заходу домовилися про доопрацювання документа й направлення пропозицій для узагальнення до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з метою подальшої роботи над окремими положеннями розділу «Забезпечення екологічних прав» Національної стратегії у сфері прав людини.