flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ключові принципи адміністративного судочинства розглянуто на черговому вебінарі

22 червня 2020, 11:41

Суддя-спікер судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Кравчук 18 червня 2020 року провів вебінар, присвячений принципам адміністративного судочинства в судовій практиці ВС. Захід організований Верховним Судом спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Асоціацією правників України.

Суддя зупинився на принципах, які чітко не окреслені в КАС України, проте є важливими у здійсненні правосуддя. Серед них – принцип дієвості, тобто прийняття якісних рішень упродовж розумного строку після справедливого розгляду справ, включаючи контроль за їх виконанням. Реальність виконання забезпечується спеціальними інстументами – окремою ухвалою, судовим контролем.

Під час вебінару значну увагу приділено новітній практиці ВС з відшкодування моральної шкоди.

Йшлося про принцип верховенства права в контексті непрямого конституційного контролю та застосування практики Європейського суду з прав людини. Учасники вебінару розглянули принцип процесуальної економії, що має на меті ефективне та раціональне використання ресурсів для здійснення правосуддя. Крім того, розкрили зміст підходу «один спір – одна справа» – суд вживає заходи для запобігання розпорошення одного спору між різними справами.

Суддя також звернув увагу на новітні правові позиції щодо запобігання пуризму та надмірного формалізму.

Із презентацією Володимира Кравчука можна ознайомитися тут.

Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням bit.ly/3fGy1Aw.