flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВС обговорили з експертами РЄ проєкт методології дослідження стану застосування запобіжних заходів

18 червня 2020, 16:53

17 червня 2020 року у Верховному Суді відбулася онлайн-зустріч із представниками проєкту Ради Європи «Дотримання прав людини в сфері кримінальної юстиції України», під час якої учасники обговорили проєкт методології  дослідження стану застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту для вивчення стану дотримання Україною гарантій, передбачених ст. 5 Конвенції про захист прав  людини і основоположних свобод та відповідною практикою Європейського суду з прав людини.

Менеджерка проєкту РЄ Натія Джапарідзе презентувала ідею проєкту методології та визначила позитивні наслідки проведення відповідного дослідження в Україні.

Координаторка проєкту РЄ Божена Маланчук зазначила, що розроблення проєкту методології такого дослідження загалом базується на подібних методологіях, які були успішно  розроблені й упроваджені в Молдові та Грузії і мали позитивні результати в узгодженні національної практики та законодавчої бази з міжнародними стандартами у цій сфері.

Робота над реалізацією схожої методології в Україні ґрунтуватиметься на аналізі статистичних даних, ухвал слідчих суддів, що проведуть національні експерти, консультуючись із партнерами, для підготовки фінального звіту до кінця 2020 року.

Верховний Суд як ключовий партнер сприятиме здійсненню відповідного аналізу, братиме участь в обговореннях на всіх етапах проведення дослідження.

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко загалом позитивно оцінив проєкт методології дослідження. Він зазначив, що розроблений документ сприятиме, крім іншого, забезпеченню єдності судової практики щодо застосування запобіжних заходів, а також належному врахуванню практики ЄСПЛ у цих питаннях.

Експерти проєкту РЄ подякували за схвальні відгуки стосовно проєкту методології дослідження стану застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту  та схвалили бажання учасників зустрічі долучитися до роботи над розробленням документа. Сторони погодили умови співпраці над методологією та домовилися про взаємне сприяння у проведенні дослідження.

Верховний Суд під час онлайн-зустрічі представляли також керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли і начальник відділу міжнародно-правового співробітництва ВС Ліна Губар.