flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій про стягнення грошових коштів з ПАТ «КБ «Приватбанк» на користь родини Суркісів

15 червня 2020, 20:29

Верховний Суд завершив розгляд справи № 826/20221/16 за позовом І. Суркіса, Г. Суркіса, Р. Суркіса, С. Суркіс, М. Суркіс та П. Ковалик до Національного банку України, Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноважених осіб Фонду на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «КБ «Приватбанк», ПАТ «КБ «Приватбанк» та ПАТ «Укргазбанк».

Під час фінансового оздоровлення Приватбанку депозити пов’язаних з банком осіб підлягали обов’язковому обміну на акції банку, які в подальшому держава придбала в акціонерів за 1 гривню.

У цій справі позивачі доводили, що вони не були пов’язаними особами, а були неправомірно позбавлені своїх депозитів. Вимагали скасування низки рішень НБУ, ФГВФО та в поворот виконання цих рішень просили стягнути з Приватбанку кошти у розмірі своїх вкладів з процентами.

Суди першої та апеляційної інстанції вимоги позивачів задовольнили повністю.

Спір був переданий на розгляд Великої Палати Верховного Суду у зв’язку з  посиланням скаржника на порушення судами попередніх інстанцій правил юрисдикції.

ВП ВС скасувала ці судові рішення та закрила провадження у справі.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що позов у цій справі подано на захист майнових прав на вклад, які позивачі вважають порушеними у зв’язку з визнанням їх пов’язаними особами. Такий спір за суб’єктним складом підлягає розгляду судами цивільної юрисдикції.