flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Будь-яка реакція на кризу має обов’язково ґрунтуватися на принципах верховенства права – Європейська комісія з питань ефективності правосуддя

12 червня 2020, 18:37

10 червня Європейська комісія з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) під час спеціальної заочної пленарної зустрічі затвердила Декларацію «Вивчені уроки і виклики, з якими стикнулась судова влада протягом і після пандемії COVID-19».  

Декларація принципів є основою нової програми («оперативного плану») CEPEJ для надання державам-членам плану дій на час кризового періоду, який впливатиме на роботу судових органів.

«Пандемія COVID-19 – це криза у сфері охорони здоров'я із серйозними людськими та соціальними наслідками, з викликами для судів та судових органів у державах-членах. Така криза у сфері охорони здоров’я може повторитися. Судові системи мають бути готовими, зокрема, коли мова йде про ефективні рішення для забезпечення безперервності роботи судів та доступу до правосуддя з дотриманням прав людини».

У Декларації зазначається, що «криза вимагає негайного та невідкладного реагування». Однак будь-яка реакція на кризу має обов’язково ґрунтуватися на принципах верховенства права і повинна поважати та захищати права людини. «Надзвичайні заходи повинні здійснюватися  у відповідності до принципів законності, правової визначеності та пропорційності й потребують здійснення постійного оцінювання. За потреби, необхідно проводити консультування судових органів та представників правничої професії з питань нормативних актів у сфері надзвичайних ситуацій. Будь-які впроваджені заходи повинні мати фіксовану дату закінчення, а  судовий перегляд  має відбуватись у встановлений термін», - наголошується у Декларації.

Забезпечення охорони здоров'я і безпеки усіх працівників системи правосуддя, а також відвідувачів судів, має бути пріоритетним завданням під час та після кризи. Необхідно вживати заходи безпеки для забезпечення необхідного дистанціювання у приміщеннях суду. «Всі заходи мають відбуватися після консультацій і роз’яснення усім зацікавленим сторонам, їх необхідно регулярно оцінювати і адаптувати до нових умов. Все це може вимагати додаткових інвестицій у судову інфраструктуру», - йдеться у Декларації.

Пропонуємо ознайомитися з текстом Декларації принципів (англійською мовою), а також неофіційним перекладом (українською мовою).