flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від університету до мантії: судді ВС провели вебінар для студентів-правників

12 червня 2020, 18:37

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва та суддя Великої Палати ВС Олена Кібенко долучилися до проєкту «Як стати суддею», організованого Лігою студентів Асоціації правників України, та взяли участь у вебінарі «Від університету до мантії».

Судді поділися власним досвідом і дали настанови студентам-правникам, які в майбутньому планують працювати в судовій системі.

«Набирайтесь життєвого досвіду, – порадила Світлана Яковлєва, – оскільки в суді бувають різні стресові ситуації і потрібно правильно на них реагувати». Також вона підкреслила, що суддям загрожує емоційне та професійне вигорання, тому потрібно бути стійкими до будь-яких життєвих обставин. Майбутній суддя має бути психологічно готовим ухвалювати рішення, керуючись чітко сформованими принципами. 

Світлана Яковлєва порадила студентам бути активними, зокрема брати участь у різних програмах обміну досвідом, досконально вивчати базові юридичні дисципліни та приділяти увагу теоретичним знанням.

Суддя ККС ВС також звернула увагу на особливості здійснення судочинства під час розгляду кримінальних справ і наголосила, що за кожним судовим рішенням стоїть людська доля.

«Кожна справа вимагає особливого підходу, дотримання балансу між принципами законності та справедливості. Недотримання норм закону є підставою для притягнення судді до відповідальності. Водночас прийняття несправедливого рішення, яке відповідає закону, не тягне за собою таких наслідків», – зауважила Світлана Яковлєва.

Суддя Великої Палати ВС Олена Кібенко звернула увагу аудиторії на нові вікові тренди в суспільстві, які дають змогу сучасній людині продовжити свою ефективну діяльність, в тому числі й професійну, на 20-30 років, при цьому розвиватися протягом життя в межах суміжних  напрямів як фахівець, не зосереджуючись на одній посаді. Наприклад, рухатися в межах юридичної професії – науковець – адвокат – прокурор – суддя, та активно залучати отриманий досвід у нові для себе сфери діяльності.

Олена Кібенко також наголосила на надзвичайно важливій ролі комунікації у щоденній роботі судді, який має стисло та аргументовано висловлювати власну позицію, поважаючи та дослухаючись до думки колег. Баланс між дотриманням правил суддівської етики та відкритістю до суспільства є ще одним із викликів, які стоять перед майбутнім суддею. Зокрема, варто завжди контролювати власні емоції і не брати участі в непродуктивних дискусіях, залишаючись доброзичливим, та все ж намагатися роз’яснити суспільно важливі рішення.

На думку судді, для майбутніх спеціалістів у юридичній сфері не менш важливими є навички правового написання текстів і вміння структуровано викладати власні думки. Для формування таких навичок слід багато працювати з першоджерелами, мати знання з логіки та аналізу, а також використовувати сучасні технології з відкритим доступом до інформації з усього світу.

Запис ефіру можна подивитися за посиланням https://youtu.be/w3oLD2Fb4jg.