flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Кількість суддів необхідно збільшити у п’ять разів, аби суди могли працювати ефективно», – суддя ВП ВС Олена Кібенко

11 червня 2020, 15:57

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко взяла участь в онлайн-обговоренні на тему «Кадри для суду: перспективи незавершених конкурсів і доборів», організованому Асоціацією правників України.

Олена Кібенко зазначила, що, на думку експертів, сьогодні судова система наповнена кадрами лише на 60%. Але ця цифра виходить із загальної кількості суддів  – 5,6 тис., що не відповідає реальним потребам України в суддях першої інстанції.   

Суди в Україні розглядають близько чотирьох мільйонів спорів на рік. Вища рада правосуддя і Рада суддів України зараз визначають норматив середнього навантаження на суддю, йдеться про розгляд 185–215 модельних справ на рік. Відповідно до цього показника Україна потребує не п’ять, а 20 тис. суддів першої інстанції.

Зараз суддя першої інстанції має у провадженні тисячі справ. Це призводить до порушення процесуальних строків, суддя не може приділити кожній справі стільки часу, скільки потрібно, учасники процесу незадоволені і звертаються зі скаргами на суддю до ВРП. Таким чином, суддя змушений працювати в умовах постійного психологічного стресу. Ніхто не вимагає від хірурга провести 10 операцій на день замість однієї запланованої. А щодо суддів така ситуація чомусь сприймається як нормальна. 

«Ситуація критична і набагато серйозніша, ніж видається. Кількість суддів необхідно збільшити у п’ять разів, аби суди могли працювати ефективно, якісно та із дотриманням процесуальних строків», – наголосила Олена Кібенко.

Водночас суддя звернула увагу і на важливість постійного оновлення суддівського корпусу, зокрема судів першої та апеляційної інстанцій, і залучення до участі в конкурсах на посади суддів представників різних юридичних професій. Система, яка роками не оновлюється, не поповнюється новими кадрами, людьми з-поза системи, починає поступово деградувати.

«Важливо, щоб людина, яка приходить у систему, бачила можливості та перспективи розвитку. Через незавершені конкурси ми втрачаємо фінансові й людські ресурси. Переможці конкурсів, які проходили спеціальне навчання, із часом втрачають отримані знання, мотивацію, вони не можуть планувати своє життя. Для них ситуація невизначеності триває роками. Крім того, зараз масово йдуть у відставку досвідчені судді. І коли нові судді прийдуть працювати до суду, то їх просто нікому буде навчити, передати досвід. Слід заповнити наявні в судах вакансії шляхом проведення конкурсів за спрощеною, менш тривалою процедурою та якнайшвидше призначити на посади тих, хто перебуває в резерві, переміг у конкурсі», – зазначила суддя.

Відеозапис обговорення доступний за посиланням  https://www.facebook.com/watch/live/?v=1158124854528406&ref=watch_permalink.