flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС узяв участь в обговоренні пропозицій щодо внесення змін до Національної стратегії у сфері прав людини

10 червня 2020, 15:31

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Костянтин Пільков узяв участь у роботі тематичної групи «Забезпечення права на справедливий суд» у форматі відеоконференції, організованої Міністерством юстиції України. Під час засідання обговорили пропозиції щодо доопрацювання проєкту Указу Президента України «Про внесення змін до Указу Президента України від 25 серпня 2015 року № 501/2015 «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини».

Костянтин Пільков зауважив, що право на справедливий суд як категорія Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод складається з багатьох важливих елементів, окремі з яких стосуються доступу до суду, єдності судової практики, забезпечення розумних строків розгляду. У цьому контексті варто було б розмежовувати найбільш проблемні ділянки у забезпеченні права на справедливий суд.

Коментуючи окремі пропозиції щодо змін до Національної стратегії у сфері прав людини, суддя звернув увагу на те, що засоби досягнення стратегічної мети не мають розглядатись як очікувані результати. Деякі із запропонованих змін потребують перевірки на доцільність.

Зокрема, слід з обережністю ставитися до пропозиції щодо заміни касаційних судів у складі Верховного Суду на палати. Протягом діяльності Верховного Суду такі інструменти забезпечення єдності судової практики, як палати та об’єднані палати, виявились ефективними. Зміни у структурі ВС, які потребуватимуть переформатування палат чи створення палат у палатах, повинні мати міцне підґрунтя для того, щоб вважати їх вартими запровадження.