flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Єгор Краснов розповів про "Електронний суд" на ІІІ Судовому форумі ААУ

03 червня 2020, 17:55

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, член Ради суддів України Єгор Краснов, розповідаючи про запровадження електронного судочинства, зазначив, що введення карантинних обмежень пришвидшило процеси діджиталізації в усьому світі.

Суддя нагадав, що «Електронний суд» – це одна з підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, адміністратором і технічним розробником якої є Державне підприємство «Інформаційні судові системи», яке належить до сфери управління ДСА України. Впровадження ЄСІТС в тестовому режимі планувалося у березні 2019 року, але через її технічну неготовність та зауваження, які надійшли від багатьох судів  першої та апеляційної інстанцій, введення її в дію довелося відкласти. Наразі в деяких судах працюють окремі модулі ЄСІТС.

Єгор Краснов зазначив, що через карантинні обмеження для судів нагальним стало питання забезпечення участі у судовому засіданні сторін у справі поза межами суду з використанням власних технічних засобів. Відеоконференцзв’язок був апробований у судах, і, як зауважив доповідач, виявив деякі проблеми через те, що технічно суди ще не в повній мірі готові до роботи у такій системі. Наприклад, секретар судового засідання для фіксування судового процесу працює одночасно в трьох програмах: за допомогою однієї записує звук, другої – фіксує відео, а третьої – забезпечує відеозв’язок.

Окремо суддя КГС ВС звернув увагу на підготовку змін до законодавства щодо присвоєння офіційної електронної адреси юридичним особам, фізичним особам – підприємцям та громадським формуванням під час державної реєстрації. Також передбачається протягом певного періоду присвоїти такі ж офіційні електронні адреси вже існуючим юридичним особам і фізичним особам – підприємцям. Листи та повідомлення, які надсилатимуться на ці електронні адреси, вважатимуться такими, що надіслані офіційно, та не потребуватимуть додаткового документального підтвердження. Водночас необхідно буде внести зміни до процесуального законодавства в частині повідомлення та викликів сторін, а також надсилання копій процесуальних документів.

Присвоєння таких електронних адрес є великим кроком вперед, вважає доповідач, бо дасть змогу економити кошти на поштових відправленнях, вирішити проблему завчасного повідомлення учасників справи та їх представників і, відповідно, пришвидшити строк розгляду справ у судах. Бо нині відсутність доказів щодо належного повідомлення учасників справи про час і місце розгляду справи досить часто зумовлює відкладення судового засідання, пояснив Єгор Краснов.

Він також додав, що водночас постане і питання щодо присвоєння офіційних електронних адрес професійним учасникам судового процесу (адвокатам, прокурорам, слідчим, державним та приватним виконавцям, експертам, нотаріусам, реєстраторам) та іншим особам, які беруть участь у судовому процесі або виступають стороною у справі.

Єгор Краснов  розповів, що криза, викликана пандемією, виявила проблеми, пов’язані з недосконалістю правового регулювання, технічною неготовністю судів переходити до електронного судочинства, що є нагальною потребою часу. Нині у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики створено робочу групу з цифровізації судочинства, де обговорюються питання інновацій для запуску ЄСІТС.

Він також додав, що експертну підтримку у запровадженні нових технологій у судочинство надає Проєкт «Право-Justice». Суддя висловив сподівання, що впровадження ЄСІТС, потребу в якій гостро відчувають не лише суди, а й користувачі судових послуг, буде пришвидшено.