flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про дотримання строків у податкових спорах ішлося під час вебінару за участю суддів Верховного Суду

01 червня 2020, 17:03

Питання про дотримання строків у судових спорах щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів обговорювали юристи-практики, науковці у сфері юриспруденції, судді під час вебінарів, які 22 і 29 травня 2020 року організувала і провела Асоціація фінансового права України спільно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

Від Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду у відеозустрічах взяли участь суддя цього суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова,  судді цієї палати Микола Гімон, Ірина Желтобрюх.

Модерував захід голова Асоціації фінансового права Микола Кучерявенко.

Суддя КАС ВС Микола Гімон під час доповіді розповів про судову практику розгляду податкових спорів. Він звернув увагу, що тривалий час існував підхід, відповідно до якого строк оскарження всіх рішень контролюючого органу був визначений нормами ПК України і становив 1095 днів. Але судді Верховного Суду, розглянувши у складі всієї палати судову справу, дійшли висновку, що рішення контролюючого органу, яке не пов’язане з визначенням грошових зобов’язань, якщо до цього відбулася процедура адміністративного оскарження, може бути оскаржене до суду в строки, визначені в ч. 4 ст. 122 КАС України.

Секретар судової палати Раїса Ханова висловила думку, що питання строків виникає в усіх юрисдикціях, воно є одним з основних, тим більше в адміністративному судочинстві. Щодо пріоритету строків, які встановлені КАС України чи ПК України, то порядок здійснення судочинства в адмінсудах визначається саме КАС України, відповідно до завдань адмінсудочинства, визначених у ст. 1 цього Кодексу. Така демократичність застосування норм КАС України допомагає суддям у тих випадках, коли через низьку якість законодавства виникає правова невизначеність, які саме строки брати до уваги за певних правовідносин.

Раїса Ханова вважає, що потрібна кропітка робота для уніфікації строків, а надалі – звернення до законодавця з пропозицією унормувати ці питання на рівні законів, де ці розбіжності наявні нині.

Також суддя звернула увагу, що під час розгляду спорів судді оцінюють, зокрема, й процедурні питання. В Єдиному державному реєстрі судових рішень можна ознайомитися з великою кількістю судових рішень, винесених на користь платників податків саме через порушення процедури контролюючим органом. Адже Верховний Суд виходить із того, що будь-яка перевірка – це спосіб реалізації владних управлінських функцій.  

Також Раїса Ханова поінформувала, що з 15 грудня 2017 року до 26 травня 2020 року тільки судова палата для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС отримала понад 54 300 скарг, з них майже 43 800 – вже розглянуті. На думку судді, навряд чи є в світі інша касаційна інстанція, яка б за такий термін розглянула стільки судових справ, як судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду в Україні.

Вона також висловила вдячність науковцям за допомогу в розумінні норм права і зазначила, що Верховний Суд намагається тлумачити норми таким чином, щоб вони були зрозумілі всім і правильно застосовувалися. Єдність судової практики є основним завданням Верховного Суду.

Учасники зустрічі подякували суддям Верховного Суду, окружних і апеляційних адміністративних судів за відкритість і відвертість під час спілкування та висловили сподівання, що така співпраця триватиме й надалі.

Із відеозаписом зустрічі можна ознайомитися за посиланням https://terms.afl.org.ua/?page_id=559&fbclid=IwAR1C8WOnSdIysfeSJgCuJLUHnm9M-oUwcLFGdvyEqNDK1c52Wu_UGlN6oH4.