flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий огляд рішень, ухвалених Верховним Судом, і анонс судових засідань

01 червня 2020, 11:08

26 травня 2020 року Касаційний адміністративний суд у складі ВС розглянув справу № 826/20017/16, у якій позивач ТОВ «Баядера Логістик» оскаржив припис ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, винесений за наслідком проведеної планової перевірки, стосовно дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів, яким зобов’язано позивача усунути, зокрема, порушення  вимог п. 226.9 ст. 226 ПК України, що полягає в реалізації та зберіганні алкогольних напоїв, які марковані з порушенням вимог податкового законодавства.

Верховний Суд залишив у силі рішення суду апеляційної інстанції, яким позов задоволено, зазначивши, що відповідачеві законодавством надано право перевіряти лише фактичну наявність марок акцизного податку, тоді як повноваження щодо перевірки відповідності марок акцизного збору вимогам податкового законодавства мають органи ДФС України.

27 травня 2020 року Касаційний кримінальний суд у складі ВС залишив без задоволення касаційну скаргу в інтересах засудженого до позбавлення волі на строк 12 років із конфіскацією всього майна за участь у терористичній організації «ДНР» та сприяння її діяльності, а також за участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування.

Як установили суди, особа, перебуваючи у складі різних підрозділів «ДНР», з 2014 року і дотепер веде збройний опір, незаконну протидію та перешкоджає виконанню службових обов’язків співробітникам правоохоронних органів України і військовослужбовцям Збройних сил України, задіяним у проведенні антитерористичної операції. (Справа № 296/2803/16-к, провадження № 51-5370км19)

27 травня Касаційний цивільний суд у складі ВС розглянув і передав на новий розгляд до суду апеляційної інстанції справу № 383/18/19 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Апеляційний суд вважав, що позов пред’явлено безпідставно, оскільки на час відкриття спадщини позивач був неповнолітнім, а тому він уже прийняв спадщину з моменту її відкриття.

КЦС ВС вказав, що апеляційний суд не з’ясував, чи має позивач право на спадкування за законом або заповітом, чи є інші спадкоємці, не перевірив обставини, на які посилався відповідач щодо нікчемності заповіту, а тому зробив передчасний висновок.

О 14:00 1 червня КАС ВС розгляне справу № 826/15462/18, у якій АТ «ОТП Банк» просить визнати протиправною бездіяльність Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби щодо вжиття заходів, спрямованих на повернення на користь Товариства надміру сплачених коштів з податку на прибуток, а також просить повернути суму надмірно сплаченого платежу до бюджету у розмірі 179 667 132,44 грн. Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили. Не погоджуючись із такими рішеннями судів попередніх інстанцій, ОВПП ДФС звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду.

2 червня на 11:00 призначено судове засідання КАС ВС у справі № 826/10717/18, у якій позивач просив визнати протиправними дії Недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України щодо вилучення з відкритого доступу публічної інформації щодо позивача – адвоката з Єдиного реєстру адвокатів України, зобов’язати відповідача відновити для публічного доступу відомості про адвоката в цьому реєстрі шляхом їх відображення у відкритому доступі на офіційному вебсайті Національної асоціації адвокатів України.

3 червня  о 12:00 КАС ВС перегляне в касаційному порядку справу № 640/16054/19, у якій позивач –  Комунальне некомерційне підприємство «Міська клінічна лікарня № 11» оскаржує рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, яким позивача зобов’язано внести зміни до тендерної документації за процедурою закупівлі «Послуги лікувальних закладів та супутні послуги» для усунення порушень, які полягають у недоведенні позивачем як замовником інформації про необхідність забезпечення автомобілем швидкої допомоги предмета закупівлі з боку учасників торгів.

4 червня о 10:00 КАС ВС розгляне справу № 9901/36/20 щодо оскарження Указу Президента України від 27  грудня 2019  року №  960/2019 про звільнення позивача з посади директора Державного бюро розслідувань.

О 14:30 4 червня відбудеться засідання КАС ВС у справі № 802/1463/18-а за позовом двох осіб, які оскаржують дії секретаря Жмеринської міськради щодо незаконного зібрання та проведення сесії цієї міськради, просять визнати незаконними та скасувати прийняті під час цієї сесії рішення про дострокове припинення повноважень міського голови, розпуск виконкому, а також скасувати розпорядження секретаря міськради про звільнення одного з позивачів.