flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулася чергова онлайн-зустріч, присвячена строкам звернення до суду в адміністративних справах

29 травня 2020, 14:48

28 травня 2020 року Верховний Суд спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Асоціацією правників України продовжили серію вебінарів, присвячених обговоренню судової практики ВС. До участі в заході зареєструвалася 671 особа.

Спікер – суддя судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Кравчук розкрив поняття строку звернення до суду, його значення, звернув увагу на різницю в тривалості строків, навів спільні та відмінні риси строку звернення до суду і позовної давності, а також розповів про наслідки пропуску строку.

Суддя зауважив, що строк звернення до суду стосується виключно стадії прийняття до розгляду або відмови в розгляді позовних вимог по суті, але не застосовується для прийняття рішення про задоволення чи незадоволення таких вимог, а також періоду, протягом якого такі вимоги підлягають задоволенню. Крім того, він зазначив, що основною метою строку є правова визначеність щодо правомірності акту держави.

Володимир Кравчук також висвітлив актуальні позиції Верховного Суду щодо поважних і неповажних причин пропуску строку.

На завершення доповідач відповів на запитання, які надійшли від учасників вебінару.

Із презентацією Володимира Кравчука можна ознайомитися тут.

Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням https://youtu.be/VkxfkJkZN4E.