flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ми повинні прагнути кращого фінансування і водночас шукати внутрішні резерви для належного виконання своїх обов’язків – Голова ВС

18 травня 2020, 18:09

14 травня 2020 року в режимі відеоконференції відбулася нарада керівництва Верховного Суду з головами апеляційних судів за участю очільників Вищої ради правосуддя, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України.

Під час заходу обговорили питання фінансування судової системи, роботи судів в умовах карантину, кадрового забезпечення судів та звернення до Конституційного Суду України.

Так, голова ДСАУ Зеновій Холоднюк звернув увагу на проблеми, пов’язані із виплатою заробітної плати працівникам апаратів судів та з поточними видатками на забезпечення судочинства. За його словами, без внесення змін до закону про держбюджет ДСА не зможе забезпечити розмір середньомісячної зарплати працівників апаратів судів на рівні минулого року.

Зеновій Холоднюк відреагував на інформацію голів апеляційних судів про брак коштів на придбання конвертів, марок, паперу, що унеможливлює забезпечення передбачених законом гарантій учасників судового процесу на своєчасну інформацію про розгляд справ. Він, зокрема, повідомив, що цього року існує велика проблема з видатками на забезпечення судочинства необхідними матеріалами та послугами. На зазначені цілі судам передбачені бюджетні призначення в сумі 444,7 млн грн, тоді як у 2019 році касові видатки становили 1 млрд 159 млн грн. Мінімальна потреба судів у поточних видатках для здійснення судочинства на 2020 рік складає майже 1,28 млрд грн, тобто дефіцит цих видатків – 831,6 млн грн.

Тому ДСАУ звернулася до Міністерства фінансів України з тим, аби на 200 млн грн збільшити поточні видатки на забезпечення судочинства.

Крім того, Зеновій Холоднюк повідомив, що ДСАУ отримала від українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи засоби індивідуального захисту, які найближчим часом будуть передані судам. Водночас ДСАУ направила лист Прем’єр-міністру України стосовно виділення судам 200 млн грн зі стабілізаційного фонду держбюджету, кошти якого спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та її наслідками.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська наголосила на тому, що судова влада повинна розвивати два напрями роботи, пов’язані з фінансовим забезпеченням судів. По-перше, потрібно продовжувати відповідні комунікації з Кабінетом Міністрів України, а по-друге – шукати внутрішні резерви для виходу зі складної фінансової ситуації. Наприклад, удосконалювати і широко застосовувати систему електронного документообігу у судах, дистанційний розгляд справ, а також визначитися з пріоритетизацією видатків.

«Ми повинні прагнути кращого фінансування і водночас шукати внутрішні резерви, щоб належно виконувати свої обов’язки попри недостатнє матеріальне забезпечення», – зазначила Валентина Данішевська.

Крім того, під час наради керівники апеляційних судів розповіли, що у звʼязку з карантином робота судів значно ускладнилася, зросло навантаження на суддів. Ситуація у судовій системі погіршується і через те, що багато суддів йдуть або планують піти у відставку. Це пов’язано, у тому числі, й з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (від 13 квітня 2020 року № 553-IX), яким обмежено розмір суддівської винагороди.

Так, у Хмельницькому апеляційному суді з 18 суддів четверо виявили бажання піти у відставку, в Першому апеляційному адміністративному суді з 10 суддів – двоє. Заяви кількох суддів Рівненського апеляційного суду про відставку направлені до ВРП. За інформацією голови Харківського апеляційного суду Олени Грошевої, з квітня цього року вже шестеро їхніх суддів пішло у відставку. Наразі з 22 суддів тільки у трьох немає права на відставку, а решта обговорює питання щодо можливого звільнення. Про наміри суддів як апеляційних, так і місцевих судів подати у відставку повідомили й голови інших апеляційних судів.

До того ж через масові звільнення у багатьох областях не вистачає суддів, які спеціалізуються на розгляді кримінальних проваджень (справ). Так, у судовій палаті з розгляду кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення Закарпатського апеляційного суду залишилося всього троє суддів.

Голова ВРП Андрій Овсієнко підтвердив, що кількість звернень суддів із заявами про відставку зросла.

За словами Валентини Данішевської, якщо багато досвідчених суддів підуть у відставку,  це буде важким ударом для судової системи. Адже процедура добору суддів є складною, а зараз такий добір взагалі неможливий через відсутність складу органу, який проводить цю процедуру, – Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Щоб зберегти суддівські кадри та не допустити колапсу в судовій системі, очільники апеляційних судів наголосили на необхідності звернення до Конституційного Суду України щодо неконституційності положень Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (від 13 квітня 2020 року № 553-IX).

Під час наради керівники ВРП, РСУ, ДСАУ також відповіли на всі запитання, з якими до них звернулися голови апеляційних судів.