flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВП ВС провів вебінар, присвячений ефективним способам захисту цивільних прав та інтересів

04 травня 2020, 16:19

Верховний Суд, Асоціація розвитку суддівського самоврядування України та Асоціація правників України провели черговий вебінар, на якому обговорили судову практику Великої Палати ВС. Під час онлайн-зустрічі з доповіддю про ефективні способи захисту цивільних прав та інтересів виступив суддя ВП ВС Дмитро Гудима.

Доповідач проаналізував постанови, у яких ВП ВС зробила висновки щодо володіння рухомим і нерухомим майном, принципу реєстраційного підтвердження права володіння останнім, розмежування віндикаційного та негаторного позовів, витребування неодноразово відчуженого майна, повернення земельних ділянок водного фонду, застосування позовної давності до віндикаційного та негаторного позовів, зокрема до вимоги про виселення.

Суддя розповів про критерії визначення виду судочинства для заявлення вимоги про звільнення майна з-під арешту, умови, за яких суд може захистити право «первинного орендаря» земельної ділянки в ситуації з її «подвійною орендою», та про висновки ВП ВС щодо можливості визнання недійсним розірваного договору.

Дмитро Гудима звернув увагу і на проблеми відшкодування державою шкоди, завданої, зокрема, терористичним актом і бездіяльністю органів досудового розслідування. Крім того, охарактеризував бачення Європейським судом з прав людини поняття легітимних очікувань у контексті ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, а також негативного та позитивних (матеріальних і процесуальних) обов’язків держави за цією Конвенцією.

Презентація Дмитра Гудими доступна за посиланням https://www.academia.edu/42849394/Ефективні_способи_захисту_прав_та_інтересів_практика_Великої_Палати_Верховного_Суду.

Відеозапис вебінару можна переглянути тут: https://youtu.be/cbYHZpo-HQw?t=3