flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сьогодні велика увага приділяється практиці ЄСПЛ, однак ця практика не завжди застосовується релевантно

30 квітня 2020, 20:12

На цьому наголосив керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли під час вебінару «Застосування практики ЄСПЛ у національній судовій практиці (кримінальне судочинство)», який відбувся 30 квітня.

Спікер розповів про застосування практики Європейського суду з прав людини та про ресурси для її пошуку, а також про коректність посилання на рішення ЄСПЛ.

Расім Бабанли висвітлив питання і щодо релевантного застосування практики ЄСПЛ. «Застосування практики Суду має здійснюватися на підставі ретельної оцінки обставин справи, за яких було ухвалено рішення, та з приділенням значної уваги їх співвіднесенню з обставинами справи, яка розглядається судом. Неприпустимими є випадки фрагментарного застосування практики ЄСПЛ, що виявляється в цитуванні та, відповідно, у посиланні на правові позиції Суду, які не є релевантними для конкретної судової справи», – наголосив керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС.

Він також ознайомив із рішеннями ЄСПЛ у кримінальному судочинстві, які стосуються питань щодо права на захист, застосування запобіжних заходів, проведення негласних слідчих (розшукових) дій та ін.

Крім того, Расім Бабанли звернув увагу на рішення ЄСПЛ у справах «SADOCHA v. UKRAINE» та «MYAKOTIN v. UKRAINE», в яких було констатовано порушення Україною ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на мирне володіння майном). У цих справах ЄСПЛ визнав непропорційними заходами, які поклали на заявників надмірний тягар, конфіскацію митними органами незадекларованих заявником коштів (у справі «SADOCHA v. UKRAINE») та конфіскацію автомобіля заявника як санкцію за порушення ним митних правил (у справі «MYAKOTIN v. UKRAINE»).

Наприкінці виступу спікер відповів на запитання учасників вебінару.

Захід організований Верховним Судом спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Асоціацією правників України.

Презентація Расіма Бабанли доступна за посиланням – https://bit.ly/2yZTSCV.

Відеозапис вебінару можна переглянути тут https://bit.ly/3f7JtWE.