flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий огляд рішень, ухвалених Верховним Судом, і анонс судових засідань

21 квітня 2020, 13:00

Касаційний адміністративний суд у складі ВС 13 квітня розглянув справу щодо оскарження рішення сільради про затвердження детального плану території, проєкту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки (цільове призначення якої змінювалося), а також містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, видані сектором містобудування та архітектури райдержадміністрації.

Позивач – житель села й користувач земельної  ділянки, що розташована на території, суміжній із територією, стосовно якої прийнято оскаржувані рішення, звернувся за судовим захистом, аргументуючи це тим, що орган місцевого самоврядування не провів громадських слухань щодо детального плану території.

КАС ВС задовольнив вимоги позивача і констатував, що сільрада порушила визначений законом порядок планування і забудови територій. Такі дії органу місцевого самоврядування свідчать про порушення відповідачем прав позивача. Отже, касаційний суд скасував рішення апеляційного суду та залишив у силі рішення суду першої інстанції. (Постанова Верховного Суду від 13 квітня 2020 року у справі № 803/1254/17).

22 квітня о 14:00 КАС ВС розгляне справу № 813/3256/18 за позовом ТОВ фірма «Галімпекс-Склодзеркальний завод» до ГУ Держгеокадастру у Львівській області. Позивач вважає проведену відповідачем реєстрацію меж с. Зимна Вода незаконною та просить її скасувати. Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили, мотивуючи це тим, що державний реєстратор не перевірив наявності або відсутності обтяжень прав щодо цієї земельної ділянки. З касаційною скаргою до Верховного Суду звернулася Зимноводівська сільська рада, яка не погодилася з рішеннями судів попередніх інстанцій і просила їх скасувати.

На 22 квітня о 15:00 призначено судове засідання з перегляду в касаційному порядку справи № 640/8980/19 за позовом ПАТ «Укрнафта» до Офісу великих платників податків ДФС, у якому просило визнати протиправними дії відповідача щодо внесення до електронного кабінету, інтегрованої картки та інших інформаційних систем ДФС інформації про наявність у позивача грошового зобов’язання на підставі податкового повідомлення-рішення, яке скасоване, а також просило зобов’язати відповідача виключити цю інформацію з усіх інформаційних систем ДФС. Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили. Ці рішення в касаційному порядку оскаржив Офіс великих платників податків ДФС.

О 15:00 23 квітня 2020 року КАС ВС продовжить розгляд справи № 9901/606/19 за позовом про визнання протиправною бездіяльності Президента України, що полягала у невстановленні порядку особистого прийому громадян. У судовому засіданні, яке відбулося 20 лютого 2020 року, представник позивача, позивач та представник відповідача подали спільне клопотання про зупинення провадження у справі для надання можливості примиритися. Колегія суддів заявлене клопотання задовольнила, зупинила провадження у справі. Надала строк для примирення сторін до 18 квітня 2020 року.

21 квітня 2020 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду розгляне касаційні скарги прокурора та захисника особи, засудженої до покарання у виді обмеження волі на один рік (на підставі ст. 75 КК України особу звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю один рік та з покладенням обов’язків, передбачених у ст. 76 КК України). Як установили суди, в листопаді 2013 року в м. Києві особа з метою уникнення адміністративної відповідальності надала працівникам Державтоінспекції, котрі зупинили автомобіль, яким вона керувала, підроблене посвідчення працівника міліції. (Справа № 760/7997/14-к, провадження № 51-3998км18).

23 квітня ККС ВС розгляне касаційні скарги двох осіб, кожній з яких призначено покарання у виді штрафу в розмірі 170 тис. грн. Одну з осіб обвинувачували в тому, що у серпні – жовтні 2016 року вона організувала надання послуг у сфері грального бізнесу в приміщенні інтернет-центру на Дніпропетровщині, а другу – в тому, що займалася гральним бізнесом, зокрема шляхом обслуговування гравців, отримання від них грошових коштів (ставок), активації віртуальних азартних ігор в інтернеті. (Справа № 196/736/17, провадження № 51-162км20).