flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КЦС ВС на численні звернення заявників здійснив заходи, спрямовані на належне здійснення правосуддя

17 квітня 2020, 14:27

Збори суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду 2 квітня 2020 року відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30 (з наступними змінами та доповненнями), керуючись ч. 5 ст. 128 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», прийняли рішення перерозподілити справи, у яких касаційні скарги подані до ВС у 2017–2018 роках та в яких судді не провели попереднього розгляду і не вчинили жодної процесуальної дії щодо розгляду справи по суті.

Метою прийняття рішення було передусім вжиття Касаційним цивільним судом заходів щодо своєчасного розгляду і вирішення справ суддями у розумні строки для забезпечення кожному права на судовий захист та доступ до правосуддя (ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

Приймаючи рішення, на зборах проаналізували та взяли до уваги доволі значну об’єктивну різницю у навантаженні на суддів, яка виникла у зв’язку з призначенням суддів КЦС після проведення другої частини конкурсу до Верховного Суду. Відповідно до ст. 33 ЦПК України має бути забезпечено рівномірне навантаження на суддів.

Таке рішення збори суддів ухвалили не вперше. Нагадаємо, що на виконання рішення зборів суддів КЦС ВС від 28 травня 2019 року № 7 вже було здійснено перерозподіл 8 550 справ, переданих із ВССУ та ВСУ (справи 2013–2016 років). Як результат, станом на сьогодні 98 відсотків справ, переданих із ВССУ, судді КЦС вже розглянули.

З урахуванням викладеного та реагуючи на численні звернення і клопотання заявників, судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду запланували в найкоротші строки розглянути справи, які надійшли до ВС у 2017–2018 роках (а це спори, які виникли між сторонами ще набагато раніше), що сприятиме скороченню надмірної тривалості розгляду цивільних справ.