flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Критерії розмежування судової юрисдикції: Cекретар ВП ВС Всеволод Князєв провів вебінар

17 квітня 2020, 14:04

Верховний Суд спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Асоціацією правників України продовжують серію вебінарів, присвячених обговоренню судової практики ВС. Спікером чергової онлайн-зустрічі став Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв.

Під час свого виступу він вказав на критерії, якими керується Велика Палата ВС при визначенні юрисдикційної належності спорів, та проаналізував деякі постанови, у яких були сформульовані відповідні правові позиції.

«Існує підхід, згідно із яким юрисдикцію спору слід визначати виходячи із суб’єктного складу правовідносин, предмету спору та за прямою вказівкою в законі. Однак, як свідчить судова практика, на сьогодні такий підхід втрачає свою актуальність», – зазначив Всеволод Князєв.

Так, суддя звернув увагу, зокрема, на важливість оцінки змісту позовних вимог для визначення належної юрисдикції спору, критерії розмежування публічно-правового та приватноправового спору на прикладі спорів з державним реєстратором і навів приклади вимог, які не підлягають судовому розгляду. Наприкінці вебінару Секретар Великої Палати ВС відповів на запитання учасників зустрічі.

Відеозапис вебінару доступний за посиланням  https://www.facebook.com/UkrainianBarAssociation/videos/886456158466763/.