flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реалізація засади змагальності в судовій практиці ККС та ВП ВС: суддя Олександра Яновська провела вебінар

15 квітня 2020, 14:10

Верховний Суд спільно з Асоціацією правників України та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України продовжують серію вебінарів, присвячених обговоренню судової практики ВС.

Спікером чергової онлайн-зустрічі, присвяченої питанню реалізації засади змагальності у практиці Касаційного кримінального суду та Великої Палати Верховного Суду, стала суддя ВП ВС Олександра Яновська. Вона, зокрема, висвітлила правові позиції ВС, що стосуються дотримання засади змагальності при застосуванні запобіжних заходів.

«Практика саме Верховного Суду у цій площині є досить обмеженою, оскільки значна кількість рішень щодо застосування запобіжних заходів не доходить до касаційної інстанції, і тому ВС не може напряму висловлювати свою позицію з тих чи інших питань. Незважаючи на це, Верховний Суд найближчим часом підготує узагальнення судової практики щодо застосування таких запобіжних заходів, як тримання під вартою і домашній арешт», – повідомила Олександра Яновська. 

Також суддя звернула увагу на правові позиції ВС щодо дотримання принципу змагальності в процесі доказування і на етапі відкриття матеріалів кримінального провадження, вказала на сформульовані Великою Палатою ВС позиції щодо юрисдикційності спорів про визнання протиправними дій чи бездіяльності працівників поліції, а також проаналізувала типові порушення ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, констатовані Європейським судом з прав людини в рішеннях у справах проти України.

 

Пропонуємо ознайомитися з презентацією Олександри Яновської «Реалізація засади змагальності в судовій практиці Касаційного кримінального суду та Великої Палати Верховного Суду».

Відеозапис вебінару можна переглянути тут: https://bit.ly/2XBOikH.