flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВП ВС провели вебінар, присвячений практиці розгляду корпоративних спорів

13 квітня 2020, 11:41

Верховний Суд, Асоціація правників України та Асоціація розвитку суддівського самоврядування України започаткували серію вебінарів, присвячених обговоренню актуальної практики ВС. У першій онлайн-зустрічі, що відбулася 9 квітня, взяли участь судді Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко та Віталій Уркевич.

«За 2018 рік Велика Палата ВС розглянула 863 справи, в яких поставало питання щодо юрисдикційності спорів, – це 83% від загальної кількості справ. А у 2019 році цей показник збільшився до 1358 справ, що становить 94%», – зазначив Віталій Уркевич.

У рамках презентації суддя висвітлив правові висновки Великої Палати ВС, зокрема, стосовно розмежування корпоративних та трудових, адміністративних спорів, а також щодо визначення юрисдикційної належності інших спорів, пов’язаних з корпоративними правовідносинами.

Виступ Олени Кібенко був присвячений новим підходам Великої Палати ВС до вирішення корпоративних спорів. Так, суддя звернула увагу на правові позиції у справах за позовами учасників / акціонерів та самої юридичної особи про визнання правочинів товариства недійсними, а також висновки ВП ВС щодо поширення на керівника норм закону щодо представництва та способів судового захисту прав міноритаріїв.

Відеозапис вебінару можна переглянути тут: https://www.facebook.com/UkrainianBarAssociation/videos/1272541966284722/.