flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий огляд рішень, ухвалених Верховним Судом, і анонс судових засідань

06 квітня 2020, 11:19

3 квітня 2020 року Касаційний кримінальний суд залишив без задоволення касаційні скарги захисників О. Зайцевої та Г. Дронова, кожен з яких отримав покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. Як установили суди, в жовтні 2017 року у м. Харкові вони, керуючи автомобілями, порушили правила безпеки дорожнього руху, що призвело до ДТП та загибелі шістьох пішоходів, а також травмування пʼятьох пішоходів і одного пасажира автомобіля. Повний текст постанови у справі № 640/1664/18 (провадження № 51-5692км19) буде проголошено 8 квітня 2020 року о 16:00.

На 14:00 7 квітня у Касаційному адміністративному суді призначено розгляд справи № 875/80/16 за позовом Макарівської районної державної адміністрації щодо примусового відчуження у державну власність з мотивів суспільної необхідності частини земельної ділянки, що належить на праві власності відповідачу (є частиною його присадибної ділянки). Спір виник через неузгодженість вартості цієї частини земельної ділянки, яка підлягає відшкодуванню на користь її власника.

КАС розглядатиме апеляційну скаргу третьої особи на стороні позивача – ПАТ «Національна енергетична компанія «Укренерго», що оскаржує рішення суду першої інстанції, яким позов залишено без розгляду через неявку на судові засідання позивача.

7 квітня о 14:30 відбудеться судове засідання у справі № 2340/4521/18 за позовом ТОВ «ДАР. Інфраструктурні рішення» до Черкаської обласної державної адміністрації, яка скасувала розпорядження Чигиринської районної державної адміністрації про дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для будівництва сонячної електростанції, яка б постачала електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, жителям територіальних громад  сіл Рацево та Вітово, м. Чигирин та Чигиринського району.

Крім того, 7 квітня Касаційний кримінальний суд розгляне касаційні скарги захисника та засудженого до позбавлення волі на 12 років за державну зраду колишнього майора Збройних сил України. Цей військовослужбовець обвинувачувався у тому, що, обіймаючи посаду заступника командира ескадрильї по роботі з особовим складом однієї з військових частин, з червня по вересень 2014 року займався шпигунством: передавав представникам Російської Федерації відомості, що становлять державну таємницю. Також він обвинувачувався у тому, що надавав цим представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України: здійснив спробу заволодіння військовим літаком ЗСУ та перельоту ним на територію РФ або на тимчасово окуповану територію України – АР Крим (справа № 683/2848/1-5-к, провадження № 51- 5721км18).

8 квітня ККС ВС розгляне касаційну скаргу захисника засудженого до позбавлення волі на строк 14 років з конфіскацією всього належного йому майна, який обвинувачувався у тому, що в березні 2009 року на Вінниччині за попередньою змовою з іншою особою, засудженою до позбавлення волі на строк 12 років 6 місяців з конфіскацією всього належного їй майна, вчинив розбій та умисне вбивство з особливою жорстокістю і з корисливих мотивів двох літніх людей (справа № 148/7364/13-к, провадження № 51-5927км19).

8 квітня в порядку письмового провадження Велика Палата Верховного Суду розгляне апеляційну скаргу на рішення КАС ВС у зразковій справі № 300/1695/19 щодо розміру підвищення пенсії учасникам бойових дій.

Зверніть увагу! У зв’язку з установленим на території України карантином та запровадженою надзвичайною ситуацією сторони у справах можуть заявити клопотання про перенесення судових засідань. Тому ці справи можуть бути зняті з розгляду.

Стежте за актуальною інформацією щодо справ, призначених до розгляду, на вебсайті Верховного Суду  за посиланням https://supreme.court.gov.ua/supreme/gromadyanam/perelik_sprav/.