flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд VS COVID-19

25 березня 2020, 15:27

Верховний Суд не зупиняє свою роботу під час карантину, дотримуючись Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які гарантують кожному право на доступ до правосуддя. Але ми робимо усе можливе, щоб захистити учасників судових засідань, суддів та працівників апарату суду, які забезпечують судовий процес і підтримують життєдіяльність суду.

Верховний Суд в рамках заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, придбав маски, респіратори, дезінфікуючі засоби. Їх кількість постійно поповнюються. Наразі профспілка закупила 10 тисяч масок і 3700 респіраторів (двох видів). Найближчим часом буде закуплено ще 10 тисяч масок і 2700 респіраторів. Маски, респіратори та дезінфікуючі засоби отримали усі судді та співробітники. У місцях загального користування є антисептики, якими може скористатися кожен бажаючий.

Прибирання приміщень Верховного Суду (у тому числі залів судового засідання, кабінетів суддів та працівників апарату, місць загального користування) здійснюється із застосуванням спеціальних антисептичних таблеток. Щогодини дезінфікуючим розчином обробляють дверні ручки, поручні на сходах і в ліфтах, вимикачі, інші поверхні загального користування. Здійснюється дистанційне вимірювання температури і зовнішній огляд усіх, хто заходить до приміщень Верховного Суду.

Крім того, частину співробітників переведено на дистанційний режим роботи. Станом на 25 березня дистанційно працює понад 300 осіб.

Як повідомлялося раніше, Верховний Суд вживає заходів для мінімізації усного розгляду справ. Процесуальну діяльність Великої Палати Верховного Суду та чотирьох касаційних судів у складі ВС на період карантину організовано з урахуванням особливостей процесуального законодавства та специфіки роботи кожного касаційного суду.

Велика Палата та Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду в цілому працюють в штатному режимі, вживаючи всі необхідні заходи для роботи в умовах карантину.

Касаційний цивільний суд у складі ВС, ураховуючи передбачене для касаційного суду нормами ЦПК України письмове, спрощене позовне провадження (ч. 13 ст. 7, ч. 1 ст. 402), продовжує розгляд справ у звичайному для КЦС ВС порядку – в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (письмове провадження).

При цьому суд вживає усіх необхідних заходів для роботи в умовах карантину, дотримуючись рекомендацій щодо дезінфекції та обов’язкового використання медичних масок.

У разі, якщо колегією суддів КЦС ВС визначено розгляд справи з повідомленням учасників справи (в апеляційному чи в касаційному порядку), розгляд такої справи проводиться з урахуванням конкретних обставин та конкретної ситуації, враховуючи рекомендації Ради суддів України від 16 березня 2020 року № 9-рс-186/20.

Касаційний адміністративний суд у складі ВС мінімізує розгляд справ у порядку усного провадження. Учасники судових проваджень можуть заявити клопотання про перенесення розгляду справи у зв’язку з карантином. Більшість справ розглядається у порядку письмового провадження. Під час усного розгляду справ у суді дотримуються санітарних правил: судді та працівники апарату використовують медичні маски та дезінфікуючі засоби, усім, хто заходить до суду, дистанційно вимірюють температуру.

Касаційний кримінальний суд у складі ВС продовжує розглядати кримінальні провадження (справи) в усному провадженні. У письмовому провадженні справи наразі не розглядаються, оскільки за приписами кримінального процесуального законодавства право на такий розгляд для суду касаційної інстанції передбачено виключно у випадках, коли і сторона обвинувачення, і сторона захисту подає відповідне клопотання. Проте сторони кримінального провадження таких клопотань, як правило, не заявляють. При цьому в суді дотримуються заходів, спрямованих на запобігання поширенню вірусної інфекції.

Так, наразі не відбувається конвоювання засуджених до ККС ВС як для участі в судовому засіданні, так і для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Участь засуджених у судовому засіданні забезпечується за допомогою проведення відеоконференції.

Учасники судового провадження можуть заявляти клопотання про розгляд кримінального провадження у режимі відеоконференцзвʼязку або про перенесення судового засідання у звʼязку з оголошеними карантинними заходами.

Учасники судових засідань проходять у приміщеннях ККС ВС температурний скринінг і використовують відповідні засоби захисту – медичні маски та дезінфікуючі засоби. Такі засоби захисту також використовують судді, секретарі судових засідань, судові розпорядники й інші працівники апарату суду. У залах судових засідань працюють бактерицидні лампи.

Крім того, ККС ВС долучився до розробки законопроекту щодо внесення змін до кримінального процесуального законодавства задля забезпечення розгляду кримінальних проваджень в умовах карантинних заходів, зокрема в частині застосування заходів забезпечення кримінального провадження, надання дозволу на проведення слідчих (розшукових) дій, розгляду кримінального провадження в судах як першої, так і апеляційної та касаційної інстанцій.

Верховний Суд захищає ваші права та дбає про ваше здоров’я. Бережіть себе та за можливості залишайтеся вдома.