flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, порядок обчислення стажу роботи для розрахунку пенсії має пільговий характер – КАС ВС

05 березня 2020, 10:50

Верховний Суд у складі Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду розглянув у касаційному порядку справу за позовом особи – учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії, якій було призначено пенсію зі зниженням пенсійного віку (у розмірі нижче прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб) за наявності стажу роботи 20 років 2 місяці 18 днів.

Відповідач (управління Пенсійного фонду України) обґрунтовував свої дії тим, що, оскільки страховий стаж позивача становить менше як 35  років, а розмір пенсії обчислений з урахуванням страхового стажу та заробітної плати, менший за мінімальний розмір пенсії за віком, то пенсію за віком призначено в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу.

Позивач просив визнати протиправними дії відповідача при нарахуванні розміру пенсійного забезпечення,  зобов’язати відповідача привести розмір основної пенсії у відповідність із вимогами чинного законодавства України, але не нижче прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, виплатити недораховану суму основної пенсії з часу її призначення.

Верховний Суд, погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, якими позовні вимоги задоволено, зазначив таке.

Відповідно до ч. 2  ст. 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам, віднесеним до категорії 1, 2, 3, 4, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки – 20 років, жінки – 15 років, державою надано право саме на пенсію в повному розмірі – не меншому за мінімальний розмір пенсії за віком, встановлений ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто не нижче визначеного законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Постанова Верховного Суду від  25 лютого 2020 року у справі 344/9747/17 (адміністративне провадження № К/9901/38855/18) - http://reyestr.court.gov.ua/Review/87839020.