flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ККС ВС взяли участь у тренінгу щодо протидії корупції

25 лютого 2020, 18:08

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, секретар Третьої судової палати ККС ВС Герман Анісімов та судді ККС ВС Юрій Луганський, Сергій Фомін та Микола Ковтунович взяли участь в заході, присвяченому питанням лідерства та протидії корупції, в рамках пілотного проєкту за участю інституцій, що займаються питаннями боротьби з корупцією.

Під час відкриття тренінгу Надзвичайний і Повноважний Посол України в Швейцарській Конфедерації Артем Рибченко подякував міжнародним партнерам за створення можливості для вивчення українського та швейцарського досвіду стосовно протидії корупції.

Виступаючи з вітальним словом, радник Посла Швейцарії в Україні з політичних питань Матіас Босхард розповів, зокрема, про важливість усунення причин, які призводять до корупції в державі, зменшення корупційних проявів, проведення комплексних реформ, боротьби з незаконними активами, а також побажав учасникам тренінгу плідної роботи.

Голова ККС ВС Станіслав Кравченко подякував організаторам заходу за можливість поспілкуватися щодо питань, пов’язаних з протидією корупції. За його словами, подолання такого негативного явища, як корупція є одним із пріоритетних завдань для України, і за останній час у цьому напрямі було зроблено досить багато: внесені зміни до кримінального та кримінального процесуального законодавства, створені антикорупційні інституції – Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Вищий антикорупційний суд.

Станіслав Кравченко нагадав, що в травні минулого року у ККС ВС була створена Третя судова палата, яка спеціалізується на розгляді в касаційному порядку кримінальних  проваджень (справ) щодо корупційних злочинів. Завдяки цьому вдасться забезпечити сталість та єдність судової практики розгляду зазначених проваджень. Крім того, завдяки створенню у ККС ВС спеціалізованої палати завершилося формування окремої судової вертикалі для розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних з корупцією: перша інстанція – Вищий антикорупційний суд, апеляційна – Апеляційна палата ВАКС, касаційна – Третя судова палата ККС ВС.

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник  звернув увагу, зокрема, на позитивну динаміку розгляду справ щодо корупційних злочинів, яка з’явилася з початком роботи ВАКС, а також наголосив на тому, що НАБУ вживає всі заходи, спрямовані на забезпечення якості досудового розслідування.

Заступник голови ВАКС Євген Крук зауважив, що корупція є транснаціональним явищем, тому для боротьби з нею потрібна ефективна співпраця всіх держав світу. Євген Крук побажав, щоб кожному учаснику цей тренінг приніс користь та нові знання.

Довідково. Захід, який триватиме 25–26 лютого 2020 року, організований Вищим антикорупційним судом за ініціативи Посольства України в Швейцарській Конфедерації. Інструкторами тренінгу є експерти швейцарської неурядової організації «Міжнародні проєкти». Тематика заходу включає питання щодо визначення та негативного впливу проявів корупції, запобігання корупції, підготовки пропозицій стосовно удосконалення законодавчого регулювання, засадничих принципів антикорупційної політики.