flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАС ВС ухвалив рішення у зразковій справі щодо перерахунку пенсій особам, які під час військових зборів брали участь у ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС

25 лютого 2020, 15:17

Сьогодні, 25 лютого 2020 року, під час судового засідання з розгляду зразкової справи Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду частково задовольнив позов особи, яка під час проходження військових зборів брала участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стала особою з інвалідністю, до Головного управління Пенсійного фонду України у Харківській області.

Суд визнав протиправною бездіяльність ГУ ПФУ щодо відмови позивачу у перерахунку пенсії як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Зобов’язав ГУ ПФУ обчислити позивачу пенсію по інвалідності відповідно до зазначеної норми Закону виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, починаючи з 26 квітня 2019 року.

Рішення може бути оскаржено до Великої Палати Верховного Суду протягом 30 днів.

Повний текст рішення буде виготовлено протягом п’яти днів.

З рішеннями у справі № 520/1972/19 (адміністративне провадження № Пз/9901/11/19) можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень  –  http://reyestr.court.gov.ua/.