flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пленум ВС затвердив висновок щодо законопроєкту № 2670, визначився зі складом НКР та з делегатами на з’їзд суддів

10 лютого 2020, 17:04

7 лютого 2020 року Пленум Верховного Суду затвердив висновок щодо проєкту Закону України «Про внесення зміни до пункту 24 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№ 2670 від 23 грудня 2019 року).

Цим законопроєктом, зазначила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, пропонується відтермінувати строком на один рік набрання чинності Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якими передбачено, що з 1 січня 2020 року розмір посадового окладу для судді місцевого суду становить 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, а для судді апеляційного та вищого спеціалізованого суду – 50.

Таким чином, наголосила Голова ВС, передбачене підвищення було одним з етапів поступового збільшення суддівської винагороди як невід’ємної складової незалежності суддів.

«Із 1 січня 2020 року суддям вже нараховується заробітна плата на підставі цих Прикінцевих та перехідних положень, тобто практична реалізація відповідної норми відбулася, і відтермінувати її настання, на наш погляд, неможливо. Так само, як не можна відкласти настання юридичного факту, який вже відбувся», – поінформувала Валентина Данішевська.

Відтак прийняття законопроєкту як закону означатиме не відтермінування на один рік згаданого положення, а зниження наявного розміру суддівської винагороди строком на один рік.

«Цим Верховна Рада України, на нашу думку, порушить Конституцію України в частині забезпечення гарантій незалежності суддів згаданих судів», – зауважила Голова ВС.

Пленум ВС також затвердив висновок щодо законопроєкту № 2670, який буде направлено до Верховної Ради України.

Доповідаючи про результати роботи Науково-консультативної ради при Верховному Суді у 2018−2019 роках, вчений секретар цього дорадчого органу – суддя Великої Палати ВС Леонід Лобойко зазначив, що науковці висловили зацікавленість у співпраці з Верховним Судом та наголосили на необхідності встановлення двостороннього зв’язку між ними і суддями ВС.

Що стосується статистичних даних, то, за словами Леоніда Лобойка, у 2018 році у відповідь на запити суддів науковці надали 344 висновки, а у 2019 році цей показник зріс до 444. До того ж члени НКР долучалися і до підготовки узагальнень судової практики.

Крім того, окремим рішенням Пленуму Леонід Лобойко був переобраний вченим секретарем НКР при ВС. Було також затверджено й оновлений склад НКР.

«Нинішній склад Ради  порівняно з попереднім дещо змінився, оскільки було проаналізовано до науковців якого саме профілю було найбільше звернень щодо надання правового висновку і науковців з яких галузей права не вистачало. За нашим загальним розумінням до списку кандидатів до складу НКР не включено суддів, працівників судів, які мають наукові ступені чи вчені звання, оскільки вони повинні допомагати судовій системі в силу своїх професійних обов’язків, а також державних посадовців і представників правоохоронних органів, – аби не було конфлікту інтересів тощо. Цей список було  сформовано відповідно до пропозицій, що надавалися касаційними судами, Великою Палатою ВС і окремими суддями ВС, вищими навчальними закладами, та обговорено на нарадах касаційних судів і Великої Палати ВС», − повідомив секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник.

Він подякував усім, хто висловив бажання допомогти Верховному Суду виконати завдання, які стоять перед ним.

«Я впевнений, що НКР, до складу якої увійшли найавторитетніші науковці в галузі права, стане дієвим дорадчим органом ВС, одним з найважливіших напрямів діяльності якого є забезпечення єдності судової практики», − наголосив Дмитро Луспеник.

На Пленумі ВС також було обрано 12 делегатів із числа суддів ВС на XVIII черговий з’їзд суддів України, який відбудеться 6–7 квітня 2020 року. Ними стали судді Касаційного господарського суду у складі ВС Єгор Краснов, Лариса Рогач і Валерій Суховий, судді Касаційного адміністративного суду у складі ВС Ірина Васильєва, Андрій Жук та Володимир Кравчук, судді Касаційного кримінального суду у складі ВС Ольга Булейко, Микола Лагнюк і Віктор Остапук, а також судді Касаційного цивільного суду у складі ВС Алла Олійник, Дмитро Гудима та Ірина Дундар.