flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович узяв участь в обговоренні Звіту з моніторингу адміністративного судочинства в Україні

04 лютого 2020, 14:48

Питання щодо ефективності застосування положень КАС України під час розв’язання конфліктів у сфері публічно-правових відносин, а також реформування судової системи обговорювалися під час презентації експертного Звіту Проєкту ЄС «Право-Justice» з моніторингу адміністративного судочинства в Україні.

У заході, який відбувся 30 січня 2020 року в залі засідань Львівського національного університету імені Івана Франка, взяли участь судді адміністративних судів, представники Міністерства юстиції України, науковці, міжнародні експерти.

З вітальними словами виступили голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха, ректор Львівського університету Володимир Мельник.

Голова КАС ВС Михайло Смокович під час виступу висловив вдячність міжнародним експертам, зазначивши, що такі організації, як «Право-Justice», оцінюють реформи в Україні, допомагають дотримуватися європейських стандартів у судочинстві, знаходити шляхи для розв’язання конфліктів у сфері публічно-правових відносин. Він нагадав, що нині триває черговий виток реформування системи судоустрою і судочинства. Повідомив, що на засідання робочої групи з питань правової реформи запрошують суддів, але їхні позиції не завжди враховує законодавець.

Операційний менеджер Проєкту ЄС «Право-Justice» Інна Ліньова у вступному слові розповіла, що презентований нині Звіт не є фінальним. У процесі підготовки цього документа були  виявлені проблемні питання, тому він буде доопрацьований за результатами обговорень, зауважень, коментарів на подібних презентаціях. Проведення таких заходів розпочали зі Львова, вони відбудуться також в інших містах України і завершаться в Києві. Остаточний Звіт буде запропонований для розроблення необхідних законодавчих змін.

Робота заходу була організована у форматі двох сесій.

Під час першої сесії презентували Моніторинговий звіт Мін‘юсту України щодо ефективності застосування положень КАС України. На другій сесії був презентований експертний Звіт Проєкту ЄС «Право-Justice» з моніторингу адміністративного судочинства в Україні, звернули увагу також на основні проблеми та рекомендації.

Міжнародні партнери-експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» – суддя Суду справедливості ЄС Віргіліус Валанчіус, президент Асоціації європейських адміністративних судів, суддя Адміністративного суду Відня Едіт Целлер (Австрія), суддя фінансової палати Вищого адміністративного суду Польщі Бартош Войцеховський надали власну оцінку стану здійснення адміністративного судочинства в Україні, висловили бачення щодо вдосконалення рекомендацій з огляду на міжнародний досвід і практику.

Національні експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська та Семен Кравцов розповіли про мету й методологію проведення моніторингу.

Метою моніторингу був контроль системності нормативно-правових актів та своєчасна підготовка і розроблення концепцій у сфері, яка потребує врегулювання або вдосконалення правового регулювання.

Моніторинг відбувався у кілька етапів: збір, узагальнення та аналіз інформації, проведення анкетування, консультації із фахівцями у цій галузі, підготовка звіту про результати моніторингу.

Серед 333 респондентів 41% – судді, 20% – адвокати, 33% – посадові чи службові особи органу державної влади, органу місцевого самоврядування і 6% опитуваних – науковці.

Учасники заходу долучилися до дискусії про основні проблеми адміністративного судочинства і рекомендації щодо підвищення його ефективності, висловили думки, зокрема, стосовно дискреційних повноважень органів державної влади, забезпечення доступності та справедливості адміністративного судочинства, судової медіації та врегулювання спорів, виконання судових рішень.

У ході дискусій Михайло Смокович розповів, що у сфері адміністративного судочинства законодавець налаштований на кардинальні зміни. В основу покладається ідея, що розгляд спорів має завершуватися в апеляційній інстанції, а доступ до касаційного перегляду справ переважно буде обмежуватися.

Голова КАС ВС зауважив, що в державі, де довгий час було дозволено тотальне судове оскарження всіх рішень до найвищої інстанції, різке запровадження таких фільтрів є помилковим. Він висловив пересторогу, що кількість справ, які направлятимуться до КАС ВС, може навіть збільшитися, щоправда, скарги стосуватимуться не суті спору, а обмеження допуску до касації. Як суддя з великим досвідом, Михайло Смокович пояснив, що в багатьох випадках справу легше вирішити по суті. Адже для відмови у касаційному перегляді суддям доведеться вивчити матеріали справи, перевірити правильність прийняття рішень судів попередніх інстанцій, а потім виписати обґрунтовану відмову з усіма доводами. І якщо суддя хоч один довід упустить, це стане приводом для подачі скарги до Вищої ради правосуддя за обмеження судового захисту.

Михайло Смокович вважає, що треба йти еволюційним шляхом, а не революційним.

Щодо тривалого розгляду спорів він пояснив, що кожен суддя хоче вирішити спір законно і в розумний строк, але це не завжди виходить, оскільки правова система в Україні дуже розбалансована, багато норм регулюють одні й ті самі правовідносини по-різному.

Зі звітом за результатами моніторингу адміністративного судочинства в Україні можна ознайомитися за посиланням - http://bit.ly/397lz9K.

Фото надано Восьмим апеляційним адміністративним судом.