flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду та суддя Великої Палати ВС взяли участь у відкритті судового року у Страсбурзі

04 лютого 2020, 09:14

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима взяли участь в урочистостях з нагоди відкриття судового року у Європейському суді з прав людини, який традиційно відбувається в м. Страсбурзі (Франція) наприкінці січня.

31 січня 2020 року урочиста церемонія відкриття судового року мала особливе значення, оскільки ця подія була приурочена 70-річчю Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Європейська конвенція з прав людини).

Зазначений захід Голова ВС та суддя ВП ВС відвідали на запрошення Голови ЄСПЛ Ліноса-Александра Сісіліаноса. Загалом на відкриття судового року було запрошено понад 250 гостей, серед яких – голови та судді з верховних і конституційних судів з країн – членів Ради Європи, а також Генеральний секретар РЄ Марія Пейчинович-Бурич, Президент Парламентської асамблеї РЄ Рік Демс, Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо та інші високоповажні гості.

З нагоди відкриття судового року відбувся семінар «Європейська конвенція з прав людини: дієвий інструмент протягом 70 років», під час якого обговорювалися актуальні питання, з якими стикається судова система.

Під час цього семінару обговорювалися такі теми: «Дієвий інструмент: еволюційна доктрина», «Гендерна рівність», «Довкілля», «Наука і технології». Так, професор європейського права Лейденського університету Рік Лоусон був доповідачем з першої теми. У цій частині семінару йшлося, зокрема, про еволюційну доктрину Конвенції та застосування ЄСПЛ саме еволюційних підходів; про те, як розвиватиметься ЄКПЛ у нинішніх умовах; про нові виклики, що виникають перед ЄСПЛ під час застосування Конвенції: Суд має залишатися поміркованим і стриманим навіть у часи радикальних змін, вчасно реагувати на появу нових категорій справ та на тиск на верховенство права. Крім того, наголошувалося, що попри велике навантаження важливо визначити пріоритетні справи.

Було зазначено також, що знаковою подією в історії ЄСПЛ, важливим кроком уперед у захисті прав людини та в ефективному тлумаченні став Протокол №16 до Конвенції. Відповідно до цього Протоколу вищі судові установи країн – членів РЄ, які підписали Конвенцію, можуть звертатися до ЄСПЛ щодо надання консультативних висновків із принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї.

Питання «Наука і технології» висвітлювала Голова Конституційного суду Латвії Інета Зімеле. Зокрема, вона зазначила, що наукові та технологічні досягнення призводять до позитивних зрушень у різних країнах, але водночас ці досягнення можуть нести в собі великі ризики. З огляду на розвиток науки та технологій перед суспільством виникає багато запитань, які стосуються прав і свобод людини. Так, у зв’язку з появою кіберпростору виникла проблема, пов’язана з можливістю викрадення персональних даних. Відповідно виникли нові запитання: як це може вплинути на наше самовизначення як індивідів, на поняття людської гідності; чи ми й досі залишаємося власниками нашого внутрішнього простору; як забезпечити в інтернеті право на свободу слова та на повагу до приватного життя.

Також під час семінару з доповідями виступили: щодо гендерної рівності − генеральний адвокат Суду Європейського Союзу Джуліан Кокотт, щодо екологічних питань – професор Женевського університету Лоранс Буассон де Шазурн.

Після завершення семінару відбулося урочисте засідання ЄСПЛ, під час відкриття якого Голова ЄСПЛ Лінос-Александр Сісіліанос наголосив, що вже 60 років Суд використовує свою практику для пропаганди верховенства права, демократії та прав людини – основних цінностей Ради Європи.

«Цього року ми відзначатимемо 70-ту річницю Конвенції. Європейська конвенція, без сумніву, є одним із найвидатніших мирних проєктів в історії людства», − зазначив Голова ЄСПЛ.

Він підкреслив, що судова практика ЄСПЛ базується на ідеї, відповідно до якої верховенство права лежить в основі всієї Конвенції. Верховенство права – це не верховенство будь-якого закону. Це саме верховенство права, яке засновується на цінностях Конвенції.

Лінос-Александр Сісіліанос визначив три причини загального успіху європейського механізму захисту прав людини. Насамперед, Конвенція охоплює всі галузі права: кримінальне та цивільне право, приватне та публічне право, не кажучи вже про такі нові галузі, як новітні технології та екологічне право.

Друга причина цього успіху має багато спільного з еволюційним тлумаченням. Цей еволюційний метод тлумачення дав змогу пристосувати текст Конвенції до «сучасних умов», не вимагаючи офіційних змін до договору. «І найголовніше: ми всі у своїх відповідних судах забезпечили постійність Конвенції, оскільки вона все ще неймовірно сучасна у 2020 році», − наголосив Лінос-Александр Сісіліанос.

Третьою причиною успіху Конвенції за її сімдесят років існування, на переконання Голови ЄСПЛ, є створення конкретної європейської правової ідентичності. «Трактуючи Конвенцію, Суд допоміг гармонізувати європейські правила у сфері прав і свобод. З моменту свого заснування аж до сьогодення Суд зміцнив повагу до людської гідності, забезпечивши дотримання таких основних гарантій, як: право на життя та скасування смертної кари; заборона жорстокого поводження; заборона рабства та торгівлі людьми», − зауважив доповідач.

На його думку, саме Суд запровадив гарантії, що захищають людей від свавілля, несправедливості та зловживання владою. Це забезпечило захист гідності осіб, позбавлених волі. Також Суд розробив всеохоплюючу практику для захисту приватного та сімейного життя.

Лінос-Александр Сісіліанос також підкреслив, що в частині захисту політичних прав Суд прагнув захистити плюралістичну демократію, гарантуючи повагу до основних демократичних принципів у таких сферах, як участь у вільних виборах та свобода вираження поглядів, віросповідання, зборів та асоціацій.

«Важливо пам’ятати, що демократія – це єдина політична модель, передбачена ЄКПЛ, і єдина сумісна з нею система. Жоден інший міжнародний орган не встановив настільки чітко зрозумілий спосіб зв'язку між демократією та правами людини. Саме тому Суд приділяє особливу увагу порушенням основ демократії, в тому числі будь-яким спробам підірвати незалежність суддів», − наголосив Голова ЄСПЛ.

Він нагадав, що шістдесят років тому перше рішення, винесене ЄСПЛ під головуванням видатного Рене Кассіна, стосувалося справи «Lawless проти Ірландії» і рання практика Суду включала кілька провідних судових рішень щодо цієї держави. Зважаючи на це, Голова ЄСПЛ надав слово для виступу Голові Верховного суду Ірландії Франку Кларку, який понад тридцять років тому був одним із юристів у знаменитій справі «Open Door and Dublin Well Woman проти Ірландії».

Під час перебування у м. Страсбурзі Валентина Данішевська також мала коротку протокольну зустріч із Постійним представником України при Раді Європи Борисом Тарасюком.

До складу делегації ВС також входила начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Верховний Суд висловлює подяку Департаменту правосуддя та правової співпраці РЄ і Проєкту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» за сприяння у здійсненні цього візиту.

З неофіційним перекладом виступу Голови Європейського суду з прав людини Ліноса-Александра Сісіліаноса можна ознайомитися тут.

Деякі фотографії взято з офіційного сайту Європейського суду з прав людини.