flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС обговорили звіт і рекомендації місій БДІПЛ ОБСЄ на виборах 2019 року в Україні

23 січня 2020, 15:36

Делегація Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) на чолі з Главою Місії БДІПЛ ОБСЄ (Республіка Ісландія) Албертом Йонссоном представила рекомендації, що містяться у звітах місій БДІПЛ ОБСЄ на президентських і позачергових парламентських виборах 2019 року в Україні під час зустрічі з головою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайлом Смоковичем.

В обговоренні, яке відбулося у КАС ВС 22 січня 2020 року, від іноземної делегації були присутні також директор департаменту з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ (Республіка Білорусь) Алєксандр Шлик, заступник  директора з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ (Азербайджанська Республіка) Ульві Ахундлу, радник з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Кеара Кастальдо.

Від Верховного Суду у зустрічі взяли участь заступник керівника апарату ВС – керівник секретаріату КАС Наталія Богданюк, начальник управління забезпечення роботи судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян секретаріату КАС Жанна Букань, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС Світлана Пилипець.

Голова КАС ВС Михайло Смокович, вітаючи гостей, подякував за увагу до виборів в Україні, підготовку ґрунтовних звітів, зокрема й щодо судових рішень, а також надання рекомендацій стосовно вдосконалення виборчого законодавства. Він зазначив, що адміністративні суди за 15 років діяльності досягли досконалості в судовій практиці щодо розгляду виборчих спорів, у тому числі й завдяки БДІПЛ ОБСЄ – через надання методичної допомоги, організацію конференцій, семінарів, навчань як в Україні, так і під час закордонних візитів.

Глава Місії БДІПЛ ОБСЄ Алберт Йонссон зазначив про позитивні зрушення в Україні, які полягають у політичній трансформації, розпочатих реформах, деяких позитивних економічних змінах. Зокрема, звернув увагу на те, що  багато років у звітах місій БДІПЛ ОБСЄ за спостереженням за виборами пропонувалося прийняти єдиний виборчий кодекс, а також, без надання порад, яку виборчу систему має обрати Україна, вказувалося, що мажоритарна частина виборчої системи є проблемною, схильною до корупції та зловживань. Нарешті прийнято Виборчий кодекс України, у якому запроваджено фундаментально нову систему виборів, у тому числі скасовано  мажоритарну виборчу систему.

Доповідач також сказав про інші досягнення, на які раніше зверталася увага у рекомендаціях БДІПЛ. Це надання повних виборчих прав для внутрішньо переміщених осіб, розв’язання проблем, пов’язаних із доступом до виборчих дільниць для осіб з інвалідністю (це обов’язок місцевих органів влади), запровадження гендерних квот у 40% для партійних списків, врегулювання питань щодо фінансування політичних партій. Це важливий фактор для підсилення демократичного процесу в Україні, зазначив експерт.

Директор департаменту з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Алєксандр Шлик звернув увагу на деякі проблемні, на думку Місії, питання. Зокрема, щодо подвійного механізму розгляду скарг під час виборчого процесу як виборчими комісіями і Центральною виборчою комісією, так і судами. Має бути єдиний механізм розгляду скарг, вважають експерти. Алєксандр Шлик запропонував допомогу у проведенні заходу для обговорення цього питання за участю ЦВК, Верховної Ради України, Верховного Суду.

Михайло Смокович вказав на відсутність проблем щодо оскарження в адміністративному або судовому порядку порушень, виявлених під час виборчого процесу. Він зауважив, що в разі якщо до суду подається позов, суд одразу повідомляє про це виборчу комісію. Виборча комісія, якщо має аналогічну скаргу, залишає її без розгляду. Далі спір вирішується лише в суді.

Питання виникло лише стосовно порядку оскарження результатів виборів Президента України у першому турі. Річ у тім, що позови до ЦВК щодо встановлення остаточних результатів виборів оскаржуються до КАС ВС як суду першої інстанції. Після консультацій і обговорень із науковцями, фахівцями в галузі виборчого права було вирішено, що результати першого туру не є остаточними результатами виборів, тому судом першої інстанції з розгляду позовів з цього приводу є Шостий апеляційний адміністративний суд, відповідно, апеляційним судом є КАС ВС, пояснив Михайло Смокович.

Також він щиро подякував за наміри БДІПЛ ОБСЄ надати допомогу у проведенні заходів, оскільки у зв’язку із прийняттям 19 грудня 2019 року Виборчого кодексу України навчання потребують усі судді і працівники апаратів судів, які задіяні у розгляді виборчих спорів. Потрібне залучення досвідчених тренерів, зокрема й фахівців, які працювали над Виборчим кодексом, іноземних експертів, які можуть поділитися досвідом розгляду виборчих спорів в інших державах.

Представники делегації БДІПЛ ОБСЄ висловили готовність і надалі надавати допомогу для прогресу демократії в Україні.