flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович і Президент ГО «Україна-2050» Евген Чолій обговорювали можливі форми співпраці

21 грудня 2019, 16:41

20 грудня 2019 року Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович зустрівся з очільником новоствореної громадської організації «Україна-2050» Евгеном Чолієм.

Як розповів Евген Чолій, діяльність організації спрямована на допомогу українцям візуалізувати та втілити в життя за час одного покоління (до 2050 року) державотворчі процеси, які б сприяли розвитку України, як повністю незалежної, суверенної, територіально цілісної, обороноздатної, демократичної, правової, сучасної, реформованої та економічно розвинутої європейської держави, що має сприяти захисту інтересів українців і підвищенню рівня їх добробуту.

Евген Чолій окреслив перші напрями діяльності громадської організації, один з яких полягатиме у поширенні позитивної інформації про успіхи в Україні. Це треба віддзеркалювати, щоб поборювати ту дезінформацію, яка принижує авторитет України на міжнародних форумах.

Він зазначив, що міжнародна спільнота позитивно сприйняли вибори в Україні, які були прозорими, проведеними із дотриманням «букви» закону, демократичними. Зокрема, це відбулося й завдяки судам, які працювали чесно, відкрито, прозоро.

Президент громадської організації пояснив, що за подальшим розвитком ситуації в Україні ретельно спостерігають інвестори, у тому числі, звертають увагу на результати судової реформи. Адже до судів має бути повна довіра. Інформація про їхню діяльність має розповсюджуватися у соціальних мережах.

Голова КАС ВС Михайло Смокович запевнив, що суд у межах своїх можливостей буде підтримувати зв'язок з Громадською організацією «Україна-2050» й інформувати про судові досягнення.

Він також розповів, що суди в Україні дуже зацікавлені у розповсюджені позитивної інформації про їхню роботу і будуть вдячні за таку допомогу представникам громадської організації. Адже здебільшого у ЗМІ критикують роботу судів, через що найгірше враження про них мають ті громадяни, які в судах взагалі не були, а лише чули про їхню діяльність із радіо, телебачення й Інтернету.

Михайло Смокович повідомив, що Верховний Суд має офіційний веб-портал у мережі Інтернет, свої сторінки у Facebook, Twitter, Telegram, Instagram. У цих мережах оприлюднюється інформація про позитивні зрушення у судовій системі, про участь суддів у різних заходах, культурні події у судах, а, найголовніше, про актуальні, корисні, а також резонансні судові рішення. За цими повідомленнями спостерігають зацікавлені особи, юристи, представники бізнесу. Але чи доходить ця інформація до широкого суспільства? Немає переконання. Ті представники ЗМІ і громадськості, які спостерігають за стрічкою судових новин, потім оприлюднюють її зі своїми коментарями, і далеко не завжди об’єктивно.

Михайло Смокович поділився своєю мрією про створення судового телеканалу, залучення до роботи досвідченого продюсера, який би зміг зробити його цікавим, інформативним. Він упевнений, що такий ресурс міг би бути корисним, адже таким чином можна підвищувати правову обізнаність громадян, а також продемонструвати, що нині саме через суди громадяни контролюють діяльність органів влади, суб’єктів владних повноважень.

На завершення зустрічі Михайло Смокович провів екскурсію для Евгена Чолія, зокрема, продемонстрував нещодавно побудовані для зручності громадян зали судових засідань, хол для очікування.

У зустрічі також брали участь завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС Світлана Пилипець, головний спеціаліст управління забезпечення роботи судової палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян секретаріату КАС Олена Чугуєва, головний спеціаліст відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Анастасія Кулик.