flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація українських суддів взяла участь у роботі німецько-українського колоквіуму з питань адміністративного процесуального права

03 грудня 2019, 15:44

На П’ятнадцятому німецько-українському колоквіумі з питань адміністративного процесуального права, який проходив у Вищому адміністративному суді землі Рейнланд-Пфальц (Німеччина) 24–30 листопада 2019 року, Україну представляли голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Mихайло Смокович, голова Другого апеляційного адміністративного суду (м. Харків) Геннадій Бершов, голова Сьомого апеляційного адміністративного суду (м. Вінниця) Віталій Кузьмишин, суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Teтяна Брезіна. Захід організовано Auswärtiges Amt, Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва, Вищим адміністративним судом землі Рейнланд-Пфальц.

У заході взяли участь президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Ларс Брокер, постійний заступник президента Конституційної судової палати землі Рейнланд-Пфальц та віцепрезидент Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Дагмар Вюнш, головуючий суддя Вищого адміністративного суду Томас Штанекер, судді цього суду Клаус-Ахім Боніковскі, Сабіне Вабнітц,  Георг Теобальд, Александер Айххорн, Андреас Хаммер, радник юстиції Дітер Лангенбах, службовець юстиції   Maнуела Фройнд,  секретар судових засідань Aніка Балке,  директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Штефан Хюльсхьорстер, старший менеджер проєктів цього Фонду Вольфрам Гертіг.

Українській делегації продемонстрували приміщення Нового центру юстиції, ознайомили з порядком діяльності канцелярії Вищого адміністративного суду землі.

Під час колоквіуму відбулися фахові обговорення з таких питань: забезпечення незалежності суддів, компетенція адміністративних судів Німеччини, рух справ по інстанціях і порядок розгляду засобів оскарження в німецькому адміністративно-судовому процесі; принципи німецького адміністративного процесу (зокрема принцип офіційності/офіційного з’ясування обставин справи), ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, право на справедливий судовий розгляд; виконання рішень адміністративних судів, вирішення заяви про відвід судді; об’єднання суддів як професійні станові організації; співпраця Вищого адміністративного суду із засобами масової інформації та громадськістю.

У процесі обговорення голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Mихайло Смокович розповів про адміністративне судочинство в Україні, діяльність Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, виклики та актуальний стан.

Відповідно до програми заходу українська делегація відвідала Адміністративний суд м. Майнц, де гостей вітав президент Адміністративного суду Беттіна Фраймунд-Холлер і віцепрезидент цього суду Крістоф Бертольд. Судді побували також у Ландтагу (парламенті) землі Рейнланд-Пфальц на запрошення президента Ландтагу Хендріка Герінга. У Міністерстві юстиції землі Рейнланд-Пфальц вони зустрілися з міністром юстиції Герберт Мертін.

Крім цього, делегація побувала в Адміністративному суді у м. Трір, де зустрілася з президентом Адміністративного суду Георгом Шмідтом, суддями Штефаном Якобсом, Юлією Фельдгес, головуючим суддею цього суду Уве Горгеном.

Українські судді взяли участь в усному розгляді справи в рамках загального спірного провадження та в судовому засіданні з розгляду заяви про надання притулку, обговорили особливості розгляду справ про надання притулку та актуальний стан німецького адміністративного судочинства. Також учасникам делегації продемонстрували застосування нових IT-технологій на робочому місці суддів Німеччини, а саме звернули увагу на можливість розпізнавання голосу для створення тексту.