flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС Валентина Данішевcька взяла участь у VIIІ Міжнародному форумі з практики ЄСПЛ

22 листопада 2019, 16:14

Верховний Суд є виконавцем рішень Європейського суду з прав людини щодо заходів індивідуального характеру та активно співпрацює, зокрема, з Міністерством юстиції України в аспекті вжиття заходів загального характеру. Про це зазначила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час виступу на VIIІ Міжнародному форумі з практики Європейського суду з прав людини.

«Зараз ми перебуваємо на новому етапі осмислення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики її застосування. Глибоке вивчення рішень Європейського суду з прав людини дає нам змогу рухатися в напрямку уникнення формалістичних підходів до тлумачення законів і посилити мотивацію власних судових рішень, що сприяє підвищенню довіри суспільства до суду», – наголосила Валентина Данішевська.

За словами Голови ВС, судова система шукає шляхи вирішення низки нагальних питань, зокрема тих, які стосуються зменшення тривалості розгляду справ і підвищення рівня виконання рішень національних судів (на виконання рішення ЄСПЛ у справі «Бурмич та інші проти України»). Неабияким викликом для України стане і рішення ЄСПЛ щодо застосування Закону України «Про очищення влади». 

Валентина Данішевська також підкреслила, що пріоритетними напрямами роботи судів в Україні наразі є застосування доречної та релевантної практики Європейського суду з прав людини і вжиття заходів, що сприятимуть запобіганню та усуненню порушень під час розгляду справ на національному рівні, зокрема шляхом системного виконання рішень ЄСПЛ.