flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судову реформу слід починати з правової освіти

21 листопада 2019, 15:08

Про це сказав суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Кравчук в ході інноваційного форуму «PlatForum», організованого Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ за підтримки Програми USAID/ENGAGE «Долучайся», Проєкту ЄС «Together EU4Civil Society» і Міжнародного фонду «Відродження».

У роботі форуму, що проходив 19–20 листопада 2019 року в м. Києві, взяли участь понад 400 лідерів національних і регіональних громадських організацій, аналітичних центрів та регіональних коаліцій з усіх областей України.

На заході відбувся діалог між організаціями громадянського суспільства (ОГС) і представниками влади з метою напрацювати пропозиції сталих механізмів для прискорення проєвропейських реформ в Україні.

Окреслюючи основні проблеми судочинства в Україні під час панельної дискусії «Правосуддя для всіх», Володимир Кравчук висловив думку, що першою такою проблемою є тотальна недовіра людей українській владі. «Коли ми говоримо про відновлення авторитету до суду, то завжди необхідно пам’ятати про відновлення довіри до влади загалом. Адже не можна змінити щось у судовій владі без змін у законодавчій, виконавчій, загалом у правоохоронній системі», – наголосив суддя.

Друга проблема – це низька правова обізнаність людей. Володимир Кравчук повідомив, що в рамках проєкту підвищення правової обізнаності дітей «Справедливці» Асоціації розвитку суддівського самоврядування України судді проводять у загальноосвітніх школах уроки справедливості. Розповідають дітям про місію суду, спільно розв’язують спори. Досить часто навіть учителі не можуть пояснити дитині, для чого існують і як працюють суди. Тому правова обізнаність – це теж компонент, який не можна оминати в межах будь-якої судової реформи. З цього, мабуть, і потрібно починати, якщо йдеться не про судову реформу зокрема, а про формування правової держави загалом, – зауважив суддя КАС ВС.

Володимир Кравчук розповів про можливість залучення громадян до безпосереднього здійснення правосуддя через інститут присяжних. В Україні, на жаль, дуже багато районів і міст не можуть сформувати суд присяжних тільки через те, що люди не хочуть бути присяжними. На думку судді, це саме ті проблеми, які потрібно вирішувати зараз.

Доповідач також звернув увагу учасників форуму на здобутки судової реформи 2016 року. Незважаючи на низку недоліків («кадровий голод», масова відставка суддів), ця реформа впровадила більшість міжнародних стандартів правосуддя. Україна має більший рівень імплементації міжнародних стандартів, ніж будь-яка країна Європи. Було усунуто політичний вплив ВРУ і Президента України на кар’єру судді, у складі ВРП і ВККС України більшість становлять судді, створення і ліквідація судів відбувається лише за законом. Крім того, саме під час судової реформи 2016 року судова влада отримала значне підґрунтя для незалежності. З прийняттям Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193 «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» рівень гарантій незалежності судової влади істотно похитнувся, про що, зокрема, зазначають громадські організації і міжнародні партнери України.

На думку судді КАС ВС Володимира Кравчука, на захисті незалежності судової системи повинно стояти все суспільство. Незалежність судової влади передусім потрібна не суддям, а тим, хто шукає справедливості в судах, наголосив суддя.

Володимир Кравчук закликав представників громадськості до діалогу та пошуку шляхів розв’язання проблем, які стоять перед правосуддям.