flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС оприлюднив повний текст звернення до КСУ з поданням щодо конституційності окремих положень законів, що стосуються судової системи

20 листопада 2019, 17:18

Нагадаємо, що 15 листопада ц.р. Пленум Верховного Суду звернувся до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності окремих положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про Вищу раду правосуддя» у редакції Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

У поданні Верховний Суд наголошує на неконституційності повторної перевірки на компетентність, доброчесність та професійну етику суддів Верховного Суду через скорочення Верховного Суду. Крім цього, Пленум ВС звертає увагу на неконституційність положень, які зменшують заробітну плату суддям та визначають порядок дисциплінарної відповідальності суддів. Верховний Суд також вважає неконституційним визначений законом порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та порядок звільнення членів Вищої ради правосуддя новим органом, не передбаченим Основним Законом.

З повним текстом конституційного подання можна ознайомитися за посиланням https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/Konstytutsijne_podannia.pdf.

Крім цього, оприлюднено висновки Пленуму ВС щодо окремих положень законопроєкту про внесення змін до процесуальних кодексів  (https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/Dodatok_PP_16.pdf) та щодо законопроєкту про вдосконалення порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів (https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/dod_PP_17.pdf).