flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позиція КЦС ВС щодо визначення місця відкриття спадщини у разі спадкування іноземцем нерухомого майна на території України

18 листопада 2019, 13:00

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув касаційну скаргу позивача у справі про витребування майна з чужого незаконного володіння.

Позивач, який є громадянином Російської Федерації, отримав за законодавством цієї країни свідоцтво про право на спадщину нерухомого майна, яке знаходиться на території України. Місце проживання спадкодавця на території РФ збігалося із зареєстрованим місцем проживання позивача, однак спадкодавець помер на території України, де проходив курс лікування.

За підсумками розгляду касаційної скарги Верховний Суд скасував рішення апеляційного суду, залишив у силі рішення суду першої інстанції, яким у задоволенні позову було відмовлено, виклав мотивувальну частину в редакції постанови Верховного Суду і висловив таку правову позицію.

У випадку, коли місцем відкриття спадщини є територія України і до складу спадщини включаються права на нерухомість, спадкова справа відкривається компетентним органом (нотаріусом) України, із застосуванням законодавства України. Зазначений орган (нотаріус) здійснює оформлення спадкових прав і видачу свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, що знаходиться на території України.

Оформлення спадкових прав і видача свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, яке знаходиться на території РФ, здійснюється компетентним органом цієї країни, але на підставі та з урахуванням відомостей (коло спадкоємців, які прийняли спадщину, розмір їхніх часток у спадщині тощо), наявних у спадковій справі, заведеній компетентним органом (нотаріусом) України.

Для спадкових правовідносин за правильно визначеним місцем відкриття спадщини факт її оформлення за неправильно визначеним місцем відкриття спадщини  правових наслідків не породжує.

З повним текстом постанови КЦС ВС у справі № 483/637/16-ц (провадження № 61-22721св18) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/85493136.