flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд відвідали представники Венеційської комісії

14 листопада 2019, 10:25

Верховний Суд із робочим візитом відвідала делегація представників Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії). Предметом обговорення був аналіз положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» задля підготовки щодо нього Комісією експертного висновку.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська подякувала представникам Венеційської комісії за увагу до проблем, що виникають в Україні на шляху до розбудови демократичної держави, та за послідовну підтримку і своєчасне реагування на виклики, що постали перед українською судовою системою.

Представники міжнародної делегації цікавилися, зокрема, баченням суддів ВС щодо альтернативних шляхів подальшого вдосконалення законодавства, що регулює діяльність судової влади, статистикою розгляду справ Верховним Судом, процедурою добору суддівських кадрів, засобами забезпечення єдності судової практики та скороченням суддів Верховного Суду.

«Ми маємо подумати над тим, як законодавчі зміни вплинуть на суспільство та функціонування Верховного Суду і чи можемо ми запропонувати альтернативні, більш прийнятні заходи досягнення поставлених перед судовою системою цілей, та знайти розумне рішення», – зазначив Секретар Комісії Томас Маркерт.

«Ми переконані, що скорочення чисельності суддів має відбуватися природним шляхом після подолання залишків нерозглянутих справ. Ми не підтримуємо ідеї запровадження повторної процедури оцінювання суддів, бо це дуже небезпечний крок. Це виняткова процедура, яка не може застосовуватися регулярно», – наголосила Валентина Данішевська.

Судді Верховного Суду звернули увагу й на положення Закону, що передбачають суттєві зміни до порядку дисциплінарного провадження, які, на їхню думку, становлять значні загрози незалежності суддів.

До складу делегації, що відвідала ВС, увійшли почесний Президент Венеційської комісії Ганна Сухоцька, Секретар Комісії Томас Маркерт, доповідачі Комісії Наколае Есану, Каарло Туорі та Герхард Райснер, керівник відділу конституційної юстиції, Секретар Венеційської комісії Шнутц Рудольф Дюрр і заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

У заході взяли участь також голова Касаційного цивільного суду у складі ВС Борис Гулько, голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко, голова Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович, суддя Великої Палати ВС Тетяна Анцупова, судді Касаційного цивільного суду у складі ВС Сергій Бурлаков, Сергій Мартєв і Наталія Сакара, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.