flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

При стягненні шкоди з органу ДВС суд може самостійно встановити наявність чи відсутність складу цивільного правопорушення – КГС ВС

14 листопада 2019, 13:00

Рішенням Господарського суду міста Києва у справі № 921/346/18, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду, позов АТ «Ощадбанк» до Тернопільського РВДВС ГТУЮ у Тернопільській області та Державної казначейської служби України задоволено повністю. Стягнуто з Держави Україна на користь АТ «Ощадбанк» 742 098,43 грн шкоди, завданої неправомірними діями Тернопільського РВДВС ГТУЮ у Тернопільській області.

Судові рішення мотивовані встановленням неправомірності дій державного виконавця у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа щодо неперерахування коштів у сумі 742 098,43 грн за судовим рішенням у справі № 2-5966/11 та доведенням позивачем належними засобами доказування причинно-наслідкового зв‘язку між протиправними діями відповідача 1 та шкодою, завданою АТ «Ощадбанк» у зв'язку з порушенням його права на належне виконання рішення суду та отримання ним задоволення своїх вимог за результатом виконавчого провадження у встановленому порядку, у тому числі з урахуванням валюти договірних відносин.

Погодившись із висновком судів попередніх інстанцій про наявність правових і фактичних підстав для задоволення позову, КГС ВС звернув увагу на таке.

Притягнення органу державної влади до відповідальності у вигляді стягнення з нього шкоди є можливим за таких трьох умов: наявність неправомірних дій цього органу, шкоди та причинного зв'язку між неправомірними діями і заподіяною шкодою. Довести наявність цих умов має позивач, який звернувся з позовом про стягнення шкоди на підставі ст. 1173 ЦК України.

Дії (бездіяльність) органів державної влади, внаслідок яких (якої) було завдано шкоди, є основним предметом доказування та, відповідно, встановлення у цій справі, оскільки відсутність такого елемента делікту свідчить про відсутність інших складових цієї правової конструкції та самого заподіяння шкоди як юридичного факту, внаслідок якого виникають цивільні права та обов'язки (ст. 11 ЦК України). Аналогічна правова позиція викладена у постанові ВП ВС від 12 березня 2019 року у справі № 920/715/17.

Тож при розгляді спорів про стягнення шкоди з органу ДВС у зв'язку протиправністю відповідних дій, рішень чи бездіяльності під час здійснення виконавчого провадження господарський суд може самостійно встановити наявність чи відсутність складу цивільного правопорушення, який став підставою для стягнення шкоди, оцінюючи надані сторонами докази без наявності відповідного судового рішення.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 10 жовтня 2019 року у справі № 921/346/18 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/84879624.