flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа про «squeeze-out» (процедура з примусового викупу акцій міноритарних акціонерів)

11 листопада 2019, 18:18

12 листопада 2019 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу про «squeeze-out» (процедура з примусового викупу акцій міноритарних акціонерів).

Суд вирішуватиме виключну правову проблему. Позивачі поставили під сумнів відповідність норми Закону України «Про акціонерні товариства» щодо обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій («squeeze-out»), положенню Конституції України, що гарантує право вільного володіння, користування і розпорядження власністю.

Питання конституційності норм щодо процедури «squeeze-out» вже більше 20 років викликають наукові дискусії і погляди науковців є протилежними. Справа про «squeeze-out» потенційно зачіпає права більш як 440 тисяч міноритарних акціонерів.

Початок засідання о 12:00 у приміщенні Верховного Суду по вулиці Пилипа Орлика, 8 (справа №908/137/18). Судове засідання відкрите, але звертаємо увагу, що кількість місць для вільних слухачів у залі судових засідань обмежена – одночасно на слуханні можуть бути присутніми до 20 осіб. Якщо бажаючих буде більше – на засідання потраплять ті, хто прийшов раніше.