flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС проходить Міжнародний судовий форум «Судовий захист природного довкілля та екологічних прав»

07 листопада 2019, 17:41

Міжнародний судовий форум «Судовий захист природного довкілля та екологічних прав», організований Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду за підтримки партнерів – Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice», Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, за технічної підтримки компанії «Спеціальні Реєструючі Системи» (SRS), відбувається сьогодні, 7 листопада.

Метою проведення цього форуму є забезпечення ефективності правосуддя та вдосконалення застосування міжнародної практики в екологічних справах. Участь у заході беруть представники судової системи, адвокатського корпусу, громадських організацій, експерти-екологи та науковці.

Відкриваючи роботу судового форуму, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович зазначив, що проведення такого заходу надає унікальну можливість обговорити з українською та міжнародною спільнотою таку актуальну на сьогодні тему, як захист екологічних прав людини і охорони природного довкілля.

 

Очільник КАС ВС зазначив, що судова практика – це особлива форма і система дій з охорони захисту прав свобод і законних інтересів та раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки в процесі виробничої та іншої господарської діяльності.

«На жаль, екологічні проблеми в Україні є, а відповідно, є і судові спори у цій сфері. Аналіз судової практики щодо екологічних спорів дає підстави говорити, що нині порушення екологічних прав свобод та інтересів відбувається майже у всіх сферах відносин об’єктів навколишнього природного середовища. Це стосується і охорони атмосферного повітря, і збереження використання вод, відтворення водних ресурсів, і володіння, користування та розпорядження лісами, забезпечення їх охорони та відтворення, використання і відтворення рослинного і тваринного світу, утворення збирання та утилізація знешкодження відходів, використання об’єктів природного заповідного фонду. А також у відносинах, що мають виключно владно-управлінську природу, зокрема, у сфері екологічної експертизи, забезпечення доступу до екологічної інформації, проведення екологічних перевірок контролюючими органами», – зауважив Михайло Смокович.

Голова КАС ВС повідомив, що у КАС ВС екологічних справ, порівняно з тими тисячами справ, які надходять до суду, досить небагато.

За статистичними даними, на сьогодні до судової палати, яка забезпечує розгляд цієї категорії справ, надійшло 152 справи. Він зазначив, що цій категорії справ приділяється особлива увага, проводяться відповідні заходи щодо забезпечення єдності розгляду таких справ.

«Від цього заходу ми очікуємо не лише обміну професійними думками про наявні проблеми щодо публічного управління в екологічній сфері, але й насамперед вироблення спільних підходів стосовно їх вирішення, а також практичних рекомендацій щодо законодавчих змін, формування єдиної методології застосування та використання норм екологічного та адміністративного законодавства», – сказав голова КАС ВС.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Андрій Рибачук зазначив, що збереження довкілля і забезпечення повноцінного життєвого середовища є одним з основних завдань, яке на сьогодні стоїть перед суспільством. Виконання цього завдання потребує значних зусиль, у тому числі, й судової влади. У цьому випадку судова влада має забезпечити ефективний судовий захист у розгляді справ, які стосуються захисту довкілля та екологічних прав.

Радник Голови Державної судової адміністрації України, член правління Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», кандидат юридичних наук Ірина Войтюк зазначила, що на сьогодні відбувається об’єднання зусиль судової влади і громадськості. Вона згадала про Орхуську конвенцію, в якій ідеться про доступ до інформації, доступ громадськості в процесі прийняття рішень і доступ до правосуддя з питань, які стосуються довкілля. Саме ця конвенція об’єднує зусилля як громадськості, так і судової влади, підкреслила Ірина Войтюк.

Операційний менеджер Проєкту ЄС «Право-Justice» Інна Ліньова зазначила, що для Проєкту тематика екологічного права надзвичайно цікава. Вона також повідомила, що Проєкт зацікавлений і у врегулюванні адміністративної юстиції загалом. Так, Інна Ліньова розповіла про дослідження Проєкту, спрямоване на функціонування адміністративної юстиції. Експерт зауважила, що результати проведення такого дослідження будуть використані для розроблення необхідних законодавчих змін.