flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду обговорили, як відправляти правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України

07 листопада 2019, 07:48

Судді Верховного Суду виступили з доповідями на ІІІ Суддівському форумі «Відправлення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України». Захід, що відбувся 31 жовтня 2019 року в Києві, було організовано за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) і фінансової підтримки Данії, Швейцарії та Швеції.

Учасників форуму привітала суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС Ольга Ступак. Вона зазначила, що, незважаючи на складні умови на сході країни, відправлення правосуддя там не припинялося жодного дня. «Судова влада зробила все для того, щоб будь-який громадянин чи юридична особа могли звернутися до суду та отримати захист», – сказала суддя. Вона подякувала організаторам форуму, які зібрали під одним дахом представників законодавчої, виконавчої та судової влади, щоб обговорити дуже важливі питання. 

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Володимир Кравчук виступив із доповіддю «Захист соціальних прав потерпілих від збройного конфлікту». Він наголосив, що відповідно до ст. 1 Конституції України наша країна є не тільки суверенною, незалежною, демократичною, правовою державою, але й соціальною, а відповідно до ст. 46 громадяни мають право на соціальний захист. Крім того, доповідач звернув увагу на Закон України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Водночас, за словами Володимира Кравчука, органи виконавчої влади не завжди правильно розуміють статус внутрішньо переміщеної особи. «Соціальний захист таким особам надається не як пільга, а тому, що ці громадяни у біді. Відповідний статус повинен спрощувати доступ до соціальних гарантій, а не ускладнювати його», – пояснив він. А також додав, що порушення прав ВПО підриває авторитет держави.

Також суддя розповів про практику ВС у різних категоріях справ, пов’язаних із збройною агресією на сході України.

З презентацією Володимира Кравчука можна ознайомитися тут.

Тему продовжив суддя КАС ВС Андрій Жук, який виступив із доповіддю на тему «Судова практика КАС ВС у справах щодо пенсійного і соціального забезпечення населення, постраждалого від збройного конфлікту на сході України». Він сказав про численну кількість потенційних позивачів у таких категоріях справ, що не може не турбувати.

Доповідач схвально відгукнувся про участь у суддівському форумі представників виконавчої влади, зокрема Міністерства соціальної політики України. «Це дуже добре, тому що без розуміння з боку виконавчої влади ми цих проблем не вирішимо», – сказав він і додав, що, незважаючи на сформовану практику ВС, коли є рішення у зразковій справі, Пенсійний фонд України оскаржує майже всі судові рішення аж до касаційної інстанції, хоча зрозуміло, яким буде рішення ВС. Крім того, суддя порушив питання про виконання судових рішень.

Андрій Жук також розповів про практику ВС. Зокрема, він звернув увагу на рішення КАС ВС у зразковій справі від 3 травня 2018 року № 805/402/18, залишене в силі постановою Великої Палати ВС від 4 вересня 2018 року. З презентацією доповідача можна ознайомитися тут.

У доповіді судді КЦС ВС Євгена Петрова йшлося про судову практику щодо встановлення фактів народження та смерті громадян на непідконтрольній території України, оформлення спадщини на цій території та відшкодування шкоди за зруйноване приватне житло. Він зауважив, що на території України не приймаються документи невизнаних республік про народження чи смерть особи, тож виникло питання доказової бази у відповідних справах. Однак суди вирішують цю проблему, застосовуючи Намібійські винятки та практику Європейського суду з прав людини. 

Крім того, Євген Петров зазначив, що судова практика з цього питання на сьогодні вже стала, суди розуміють, як такі справи розглядати, які докази брати до уваги, знають, що такі справи треба розглядати негайно. Хоча ще залишилися певні проблеми під час вирішення справ про встановлення факту смерті.

Доповідач розповів також про питання у справах щодо спадкування майна на окупованій території та щодо компенсації за зруйноване майно. З презентацією Євгена Петрова можна ознайомитися тут.

Ольга Ступак додала, що крім зазначених вище категорій справ у судах перебуває значна кількість спорів, пов’язаних із захистом трудових прав. Вона сказала, що у 2014 році постановою Кабінету Міністрів України було зупинено фінансування всіх державних підприємств на непідконтрольній території, і працівникам, які звільнилися, не виплатили заборгованість із зарплати. Тож вони масово почали звертатися до суду. Суддя зазначила, що, незважаючи на можливість визнання багатьох таких справ малозначними та застосування щодо них процесуальних фільтрів, КЦС ВС у більшості таких справ відкриває провадження, мотивуючи такі рішення.  

Крім того, Ольга Ступак подякувала суддям Донецької та Луганської областей за те, що, незважаючи на важкі умови праці, вони мають високі результати роботи. Зокрема, у Донецькому апеляційному суді найменший показник скасованих касаційним судом рішень. Також суддя запропонувала колегам і надалі спілкуватися не лише у процесуальний спосіб, але й беручи участь у різних заходах. «Нам потрібно живе спілкування, щоб ми могли обговорювати і формувати наші позиції на випередження», – сказала вона.

Суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Микола Мазур виступив на форумі з доповіддю на тему «Кримінально-правові аспекти протидії домашньому насильству». Він розповів про новели Закону України від 6 грудня 2017 року № 2227-VIII «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Зокрема, цим Законом уведено обмежувальні заходи, які застосовуються до осіб, що вчинили злочин. За словами доповідача, за час дії норми судами застосовано обмежувальний захід у вигляді заборони наближатися до жертви у десяти випадках та у вигляді направлення на проходження пробаційної програми – п’яти.

Микола Мазур звернув увагу на нову ст. 126-1 КК України «Домашнє насильство». Він зазначив, за майже десять місяців існування норми суди винесли лише п’ять вироків у відповідній категорії справ, що дуже мало. Причина цьому, на думку судді ККС ВС, полягає в тому, що важко довести систематичність вчинення насильницьких дій. Адже для цього треба фіксувати кожен окремий факт таких дій, а отже, й карати щоразу за кожен такий факт. Натомість потім не можна буде особу покарати повторно ще й за ст. 126-1 КК України.  

Крім того, зауважив доповідач, у деяких випадках проблематично розмежувати адміністративну і кримінальну відповідальність за домашнє насильство, оскільки КК України і КпАП України містять схожу термінологію. «Тут є проблема неякісного законотворення, нечіткість формулювань», – сказав Микола Мазур.

З презентацією судді можна ознайомитися тут.

Участь у форумі також взяли суддя КЦС ВС Сергій Погрібний та начальник правового управління (IV) департаменту аналітичної та правової роботи ВС Михайло Шумило.