flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС відбувся семінар на тему «Адміністративний акт: природа та особливості»

06 листопада 2019, 16:54

4 листопада 2019 року у приміщенні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду відбувся семінар для суддів та працівників секретаріату КАС ВС на тему «Адміністративний акт: природа та особливості».

Зі вступним словом виступили голова КАС ВС Михайло Смокович і секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Олена Калашнікова, модерував захід суддя цієї судової палати КАС ВС Володимир Бевзенко.

Своїм баченням на природу та особливості адміністративного акта з представниками Верховного Суду поділився заступник голови правління Центру політико-правових реформ, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України, кандидат юридичних наук Віктор Тимощук.

Розпочинаючи доповідь, Віктор Тимощук дав визначення адміністративного акта: адміністративний акт — це  рішення (волевиявлення) індивідуальної дії, прийняте адміністративним органом у конкретній справі, спрямоване на набуття, зміну чи припинення прав та обов’язків фізичної або юридичної особи (осіб). Основними ознаками такого рішення є односторонність, індивідуальність, адміністративність та зовнішня дія.

Способи оформлення адміністративного акта можуть бути досить різноманітними, за формою адміністративний акт може бути прийнятий (виданий) у вигляді письмового рішення або документа, або реєстраційної дії чи усного волевиявлення. Щодо видів адміністративного акта, то вони поділяються за характером дії щодо особи (обтяжуючі, сприяючі) та за дією у часі (разові, постійні).

Крім того, доповідач навів приклади нікчемності адміністративного акта. Так, він зазначив, що нікчемний адміністративний акт має очевидні, особливо значні вади, зокрема: немає інформації про орган, що видав такий акт; не дотримана стандартизована форма; виданий органом, що не має на це повноважень; виконання призведе до вчинення злочину; виконання об'єктивно неможливе.

Віктор Тимощук також звернув увагу присутніх на те, що виконаний акт не може бути відкликано, скасовано, визнано недійсним, якщо настали незворотні правові наслідки.