flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ігор Ткач виступив спікером на конференції «Банківський сектор: зони ризику»

06 листопада 2019, 16:44

05 листопада 2019 року відбулася конференція «Банківський сектор: зони ризику», учасники якої обговорили питання фінансового моніторингу і комплаєнсу, підводні камені кредитування, особливості WCC у банківському секторі і под.

Суддя судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ігор Ткач детально зупинився на актуальній практиці ВС у спорах з банківської діяльності. Зокрема, він охарактеризував спори, що стосуються нарахування процентів за кредитними договорами: "Це, напевно, одна з найбільш актуальних категорій спорів для банків. Практика розгляду таких питань останнім часом зазнала змін, у деяких справах ВП ВС відступила від висновків Верховного Суду України".

Інша важлива категорія спорів, на якій закцентував увагу Ігор Ткач, це звернення стягнення на предмет іпотеки. ВС наголосив, що якщо сторони врегулювали порядок звернення стягнення на предмет іпотеки в договорі, то немає потреби звертатися з позовом до суду. І хоча механізм позасудового врегулювання на практиці не завжди функціонує належно, в інтересах банків використовувати саме цей механізм.

Суддя КГС ВС також проаналізував судову практику ВС в контексті Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування", зокрема питання, які стосуються забезпечення виконання кредитних договорів, солідарної відповідальності поручителів, припинення забезпечувального зобов’язання. Крім того, Ігор Ткач зупинився на окремих правових висновках КГС ВС щодо застосування Прикінцевих та перехідних положень Закону.

У ході дискусії суддя КГС ВС наголосив, що для всіх присутніх важливою є стабільна та ефективна робота судової системи, адже єдність судової практики, прогнозованість судових рішень важливі як для позичальників, так і для банків. А єдності судової практики чинний процесуальний закон дозволяє досягати через механізм передачі справи на розгляд об’єднаної палати та ВП ВС. "Якісне законодавче врегулювання та стала судова практика повинні стати запорукою успішного розвитку банківського сектора економіки країни", - переконаний суддя КГС ВС Ігор Ткач.