flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду провела зустріч із суддею Касаційного суду Франції

01 листопада 2019, 15:28

У Кловському палаці відбулася робоча зустріч Голови Верховного Суду Валентини Данішевської з експертами Проєкту ЄС «Pravo-Justice», серед яких був міжнародний експерт Проєкту ЄС, суддя Касаційного суду Франції Домінік Хашер.

Валентина Данішевська подякувала гостям за візит і можливість обговорити питання, які стосуються діяльності судів касаційної інстанції України та Франції, особливостей розгляду ними справ тощо. Голова ВС зауважила, що Україна впроваджує європейські цінності та стандарти щодо функціонування судів, незалежності суддів.

 «Тому ми завжди відкриті для сприйняття досвіду інших країн, нових ідей, порад, тобто всього того, що допоможе нам сформувати позитивну думку людей стосовно діяльності всієї судової системи», − наголосила Валентина Данішевська.

На прохання Домініка Хашера Голова ВС розповіла про структуру та повноваження очолюваної нею установи, зазначивши, що його основною функцією є перевірка правильності застосування законів судами нижчих інстанцій  і забезпечення однакового їх застосування. Валентина Данішевська також назвала вимоги до касаційної скарги та поінформувала, як відбувається розгляд справи у ВС та які рішення він може прийняти за результатами розгляду справи.

Ключовий міжнародний експерт Проєкту ЄС Анна Адамська-Галант зазначила, що Україні має бути цікавим досвід саме Касаційного суду Франції. «Це один із найбільших судів, і він подібний до українського Верховного Суду: теж розглядає багато справ, має окремі палати для їх розгляду. Є в ньому і велика палата», − розповіла ключовий міжнародний експерт.

     

Домінік Хашер звернув увагу на те, що у Франції суд касаційної інстанції є судом права і не переглядає справи за фактичними обставинами. Крім того, в них існує чіткий перелік підстав для відкриття провадження у справі в касаційній інстанції. «Це відбувається у разі неналежного застосування законодавства, норм матеріального та процесуального права», − наголосив суддя Касаційного суду Франції.

За його словами, також є виключний перелік категорій справ, які можуть бути оскаржені до касаційного суду. У Франції громадяни не мають можливості звернутися до цього суду самостійно. «Таким правом наділені спеціальні адвокати, яких є не більше 100. До них звертається клієнт, адвокат аналізує, чи справа прийнятна для розгляду в касаційній інстанції, та подає скаргу. Завдання суддів – надати відповідь на ті питання, які адвокат поставив у скарзі», − сказав Домінік Хашер.

Щороку до Касаційного суду Франції надходить приблизно 20 тис. скарг (цивільні та господарські справи), третина з яких відсіюється. При цьому рішення не у всіх справах (а тільки в окремих випадках) використовуються для формування єдності судової практики або для внесення у перспективі змін до законодавства.

«Якщо касаційний суд робить висновок, що було неправильно застосовано положення закону, то скасовує рішення і повертає справу на розгляд суду нижчої інстанції. Остаточне рішення касаційний суд не виносить, бо це потребує розгляду фактів. Тобто функцією касаційного суду є перевірка того, як суди нижчої інстанції застосовують законодавство. А застосовуватися воно має однаково на всій території країни», − зауважив міжнародний експерт, додавши, що касаційний суд спрямовує основні зусилля на забезпечення сталості та єдності  судової практики.

Валентина Данішевська звернула увагу на те, що протягом року ВС отримує більше 90 тис. справ , а за результатами розгляду касаційної скарги ВС, зокрема, може як скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції, так і, на відміну від Касаційного суду Франції, змінити судове рішення. Саме право змінити рішення дає змогу громадянам швидше отримати остаточне рішення у справі.

«Ми прагнемо, щоб завдання Верховного Суду збігалася з функціями ключових правових систем Європи. Але постійне реформування судової системи не сприяє її стабільності, покращенню якості розгляду справ», − зазначила Валентина Данішевська.

Анна Адамська-Галант погодилася, що вже давно настав час завершити судову реформу в Україні та дати можливість суддям працювати в нормальних умовах. І таку думку, за її словами, має багато європейських експертів.

Наостанок сторони висловили вдячність одна одній за корисну та цікаву зустріч. Принагідно Голова ВС передала вітання колегам Домініка Хашера та голові Касаційного суду Франції Шанталь Аренс, з якою вона зустрічалася на початку цієї осені під час конференції голів верховних судів 47 країн – членів Ради Європи та домовилася активізувати співпрацю. Крім того, Валентина Данішевська подякувала за встановлення позитивних відносин ВС із Мережею голів верховних судів держав − членів ЄС та висловила сподівання на подальші спільні зустрічі.

У заході також взяли участь національний експерт Проєкту ЄС Олександр Бідний та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.