flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ККС ВС та представники РЄ окреслили напрями взаємодії під час реалізації нового Проєкту РЄ

30 жовтня 2019, 17:29

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, судді ККС ВС Наталія Білик, Олександр Ємець, Юрій Луганський, Олександр Марчук, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар та завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату ККС ВС Михайло Вайнагій зустрілися з керівником секції Східного партнерства відділу впровадження прав людини на національному рівні Генерального директорату з прав людини і верховенства права РЄ Тіграном Карапетяном, координаторкою проєктів відділу впровадження прав людини на національному рівні Генерального директорату з прав людини і верховенства права РЄ Боженою Маланчук, радником з правових питань/національним координатором Проєкту РЄ Михайлом Іскрою для обговорення питання щодо співпраці в новому Проєкті РЄ «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України».

Тігран Карапетян розповів, що Проєкт спрямований на забезпечення ефективного функціонування системи кримінальної юстиції України відповідно до європейських стандартів у сфері захисту прав людини та верховенства права.

Основна увага приділятиметься практичній реалізації реформ у сфері кримінальної юстиції, в тому числі удосконаленню законодавчої бази та практики застосування положень законодавства, які стосуються тривалості розгляду кримінальних проваджень, застосування такого запобіжного заходу, як тримання під вартою. Крім того, однією зі складових Проєкту є реформування системи органів прокуратури.

Станіслав Кравченко подякував представникам РЄ за зустріч і наголосив, що Верховний Суд зацікавлений у тому, щоб бути одним з основних партнерів Проєкту для реалізації відповідних заходів у сфері кримінальної юстиції.

Голова ККС ВС також звернув увагу на ті питання, які наразі потребують вирішення: кадровий дефіцит у судах першої та апеляційної інстанцій; відсутність механізмів забезпечення єдності судової практики щодо розгляду справ, котрі не оскаржуються в касаційному порядку (зокрема, це стосується судових рішень, що ухвалюються слідчими суддями); надання права касаційному суду визначати, в яких випадках розглядати справи в письмовому провадженні, а в яких − в усному тощо.

Сторони поділилися думками щодо основних напрямів взаємодії в межах Проєкту РЄ, його концепції, майбутніх заходів, спрямованих на реалізацію Проєкту, та окреслили подальший план співробітництва.